HALİL FİDAN - Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, hububat üretiminin ortalamanın üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Tarım alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da, Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 8'i ve arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor.
Yaklaşık 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarımının yapıldığı kentin, sulamaya açılan bölgelerin artmasıyla Türkiye ve Ortadoğu'nun tarım merkezi olması öngörülüyor.
Geçen yıl kuraklık nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçiler, bu sene yeterli yağışların ardından bereketli bir sezon geçiriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necip Özgökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hububat üreticisinin bu yıl verimli bir dönem geçirdiğini belirterek, "Bu sene inşallah bundan sonra bir aksilik yaşanmadığı sürece özellikle kuru alanlardaki hububat, ortalama verimin üzerinde olacak. Ciddi verim artışı bekliyoruz" dedi.
Özgökçe, mayıs ayıyla başlayan hasat döneminin haziran sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
Çiftçileri zamanlama ve hasat teknikleri konusunda uyaran Özgökçe, "Çiftçilerimizin yoğun emek harcayıp bir yıl boyunca çalıştıktan sonra ürün alınma dönemine gelindi. Ürünün hasat edilme zamanı çok önemli. Bu kapsamda hasat döneminde biçerdöver operatörlerine eğitim verdik. Ürün kaybını önleme noktasında hasadın sabah erken, akşam geç saatlerde yapılmaması önem taşıyor" diye konuştu.
Süneyle mücadele için ekip kurduklarını dile getiren Özgökçe, 1 milyon 800 bin dekarda tarama yaptıklarını anlattı.
Özgökçe, yağışlar dolayısıyla verimi, ortalamanın üzerinde beklediklerini kaydetti.
"Çiftçi altın yılını yaşıyor"
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de GAP sayesinde Şanlıurfa'da tarım alanında önemli gelişmeler yaşadığını, bu durumun çiftçinin refah düzeyini yükselttiğini belirtti.
Geçen dönem ülke genelinde yaşanan kuraklığın çiftçileri olumsuz etkilediğine işaret eden Öztürkmen, bu yıl "mutlu" bir hasat dönemi yaşandığını ifade etti.
Türkiye genelinde yüksek rekolte beklendiğinin altını çizen Öztürkmen, "Yağışların bolluğu nedeniyle gerek kuru da gerekse sulu tarımda iyi bir verim bekliyoruz. Rekoltenin yüzde 25-30 artacağını tahmin ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Şanlıurfa'nın hububat tarımı açısından önemine dikkati çeken Öztürkmen, çiftçilerin adeta "altın yıl" yaşayacağını, bunun da kent ekonomisini canlandıracağını belirtti.
Hasat döneminde dikkatsizlik nedeniyle önemli oranda ürünün tarlaya döküldüğünü vurgulayan Öztürkmen, şöyle konuştu:
"Üreticilerden en önemli ricamız, yavaş hasat edip makinelerin ayarlarını çok iyi yapmaları. Hasat sınasında yüzde 3-4 arasında hububatta mahsulümüz tarlaya dökülerek atık durumuna geçiyor. Normal koşullar altında 22 milyon ton buğdayı düşünürsek bu, neredeyse bir milyon ton buğdayın tarlaya dökülmesi demek."
Çiftçi Hadi Kırmızı ise yaklaşık 300 dönümlük alana buğday ektiğini belirterek, hasatta yüksek verim almayı beklediğini kaydetti.
Son Dakika › Yerel › Hububat Üretiminde Beklenti Yüksek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?