Balıkesir'de, İHH'dan İdam Protestosu - Son Dakika
Yerel

Balıkesir'de, İHH'dan İdam Protestosu

Balıkesir\'de, İHH\'dan İdam Protestosu

Balıkesir'de, Mısır'da onaylanan idam cezaları protesto edildi.

29.04.2014 00:29  Güncelleme: 00:30

Balıkesir'de, Mısır'da onaylanan idam cezalarını protesto edildi. İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsanı Yardım Vakfı Balıkesir temsilcisi Mustafa Memiş, Mısır'da darbe mahkemesi'nin 3 Temmuz askeri darbesinin ardından sözde iki hukuki kara daha imza attığını söyledi.

Balıkesir'deki STK'lar İlim Yayma Derneği'nde bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenleıdi. STK'lar adına koşan İHH Temsilcisi Hasan Memiş, "Minya Ceza Mahkemesi, 529 darbe karşıtı eylemciden 37'sinin idamını nihai olarak onaylarken 492 sanığın çoğunun da cezalarını müebbet hapse çevirdi. Aynı mahkeme aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberleri Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında da idam kararı verdi. İnsanlığa ve hukuka aykırı bu kararları kınamak, Mısırlı mazlum kardeşlerimizin sesine ses katabilmek için tüm vicdan sahiplerini harekete geçmeye davet ediyoruz" dedi.

Mısır'daki yüzlerce insanın hayatına son verecek olan kararların bir kaç ay içinde hızla yargılama sürecine sığdırıldığını belirten Mustafa Memiş, "Hukukun en temel prensiplerinden olan savunma hakkının kullanmasına bile izin verilmeyen bir kaç oturum ardından, fütursuzca ve özensiz kararlar ortaya çıkmıştır. Her iki davada da bir kısmı tutuklu bulunan sanıkların göstermelik dahi olsa savunma yapmalarına fırsat verilmemiştir. Ülke dışına kaçmak zorunda kalan kimi gösterciler de savunmaları dahi alınmadan gıyabında idama mahküm olmuştur. Mısır adaleti (!) kararın ölçüsüzlüğünü izah etme ihtiyacı dahi hissetmiştir" şeklinde konuştu.

Mısır halkının tüm katliam, yaralama, yasa dışı baskı ve sindirmelere karşı yalnız bırakıldığının altını çizen Memiş, batılı ve bazı arap ülkelerinin tutumunun cuntayı cesaretlendirdiğini ve son kararın bu açıdan darbecilere verilen siyasi kredinin sonuçları olduğunu söyledi. Türkiye'de bir ağacın kesilmesi ve Twitter'in kapatılmasına gösterdiği sertlikte Mısır'daki idamlara eleştiri getirmesi beklenen Batılı ülkelerin iki yüzlü yaklaşımları ile bir kez daha sınıfta kaldığını ifade eden Hasan Memiş, "Demokratik değerler üzerine inşa edildiği iddiasındaki Batı, Mısır'da darbe olduğunda ses çıkarmadığı gibi, üstelik darbecilere siyasi ve ekonomik kredi açmış, Müslümanlar söz konusu olduğunda demokratik değerlerin çiğneyebileceğini göstermiştir. Batının güdümündeki kimi Arap ülkeleri de, bu kervana katılarak, Muhammet Mursi döneminde sakındıkları dolarlarını, Mısır'ın ekonomik sorunlarının çözümünde cuntaya karşı oldukça cömert olmuşlardır" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Balıkesir'de, İHH'dan İdam Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement