Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Sani Konukoğlu, ihracatı eski temposuna kavuşturmak için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti.
Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep'te bu yılın kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalışla 589 milyon 977 bin dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi.
Aylık ihracata göre, Gaziantep'in, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında 5. sıradaki yerini koruduğunu kaydeden Konukoğlu, "Bizim önümüzde bulunan şehirle farkı giderek kapatıyoruz. Hedefimiz ilk 3'e girmek" ifadelerini kullandı.
Konukoğlu, Ocak-Kasım 2015 döneminde ise Gaziantep ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,2 gerileyerek 5 milyar 770 milyon 717 bin dolar olduğunu aktardı.
Dünya mal ticaretindeki gerileme, düşük emtia fiyatları ve paritedeki düşüşten ihracatın olumsuz etkilendiğini anımsatan Konukoğlu, yakın komşu ülkeler ve Ortadoğu'da yaşanan siyasi çalkantıların yanı sıra Rusya ile yaşanan gerilimin önemli sıkıntılar yarattığını ifade etti.
Gaziantep'in daha fazla ihracat yapabilme kapasitesine sahip bir şehir olduğuna dikkati çeken Konukoğlu, "Ancak, Irak ve çevre ülkelerde yaşanan siyasi krizler sonucunda istediğimiz artışları yakalayamadık. İhracatımızı yeniden eski temposuna kavuşturmak için tüm ihracat ailesi olarak var gücümüzle çalışıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Konukoğlu, dünya piyasalarındaki zorlu süreci en az hasarla atlatabilmek için ihracatçılara verilecek desteklerin önemine işaret ederek, şunları kaydetti:
"1 Kasım seçimleriyle tarihi bir fırsat yakaladık. Hükümetimizden, bu yeni dönemde sanayi ve ihracat odaklı bir reform sürecini hızla hayata geçirmesini bekliyoruz. İhracatçılarımızın dünya pazarlarında rakipleriyle aynı koşullarda yarışabilmesi için gerekli devlet destekleri artırılmalıdır. Hedef pazarlara yönelik özel desteklerin yolu açılmalı, finans olanakları genişletilmelidir. Diğer yandan düşüşe, ekonomik değeri yüksek ürünlerde ihracat artışını sağlayarak karşı koymak gerekiyor. Bunun için yüksek katma değerli ürünlerin ihracatına etkin bir teşvik verilmelidir. Bu süreçte bizler, ihracatın ekonomik büyümeye katkısını artırmak için mücadelemizi sürdüreceğiz."
Türkiye ile Rusya arasında son günlerde yaşanan gerilime de değinen Konukoğlu, Türkiye'nin sınır güvenliğinden taviz vermesinin hiçbir zaman mümkün olmadığının altını çizdi.
Rusya ve Türkiye'nin birbirine bağımlılığı olduğunu vurgulayan Konukoğlu, dalgalanan ekonomik ilişkilerin bir süre sonra normale döneceğini belirtti.
"İhracat stratejimize yenilikçi bir vizyon kazandırmalıyız"
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık da ihracatı artırmak ve sürdürülebilir kılmak için yeni bir vizyon kazandırılması gerektiğini vurguladı.
Ülkede siyasi istikrarın sağlanmış olmasının iş dünyasını destekleyeceğini kaydeden Bartık, "Hedeflerimize umudumuzu kaybetmeden ama gerçeklerin farkında olarak ilerlemeliyiz. İş dünyası olarak beklentimiz ekonomi, eğitim ve hukuk alanında, yapısal reformların hayata geçirilmesi" ifadelerini kullandı.
Gaziantep ihracatının kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 düştüğünü ancak en fazla ihracat yapan 5. il konumunu koruduğuna dikkati çeken Bartık, şunları kaydetti:
"Artık ihracat stratejimize yenilikçi bir vizyon kazandırmalıyız. Gaziantep'in son 11 aydaki ihracat kaybı yüzde 4,2 oldu. 2015 yılındaki kayıplarımız her ne kadar küresel gelişmeler ve dövizdeki hareketlilik olsa da sürdürülebilir bir ihracat artışı yakalamak için ihracatımız stratejimizi yenilikçi bir vizyona taşımalıyız. Sanayi mallarının yanı sıra kültürel ürün ihracatını, yeni ve güçlü pazarları, katma değerli ürünleri içine alan bir vizyon olmalı."
Son Dakika › Yerel › İhracat Rakamları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?