Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, sektörün, bir bütün olarak bugün yıllık 11 milyar dolar fazla ile en fazla dış ticaret fazlası veren sektör olduğunu belirterek, "Avrupa'nın en büyük üreticisi olan ülkemizi aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ihracatçısı da yapacağız" dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) bünyesindeki UTİB ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB), 2011 yılında başarılı performans sergileyen üyelerini "İhracatın Yıldızları" töreniyle ödüllendirdi.
UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, törende, bin 600 üyesiyle UTİB'in 180'den fazla ülke ve bölgeye başarıyla ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Tekstil sektörünün, ihracattaki başarı öyküsünün mihenk taşlarından biri olduğunu vurgulayan Burkay, Türkiye tekstil ihracatının 2011 yılında yüzde 22 artışla 8 milyar dolar, hazır giyim ihracatının ise yüzde 11 artışla 16,2 milyar dolar olduğunu hatırlattı.
"Sektörümüz bir bütün olarak bugün yıllık 11 milyar dolar fazla ile en fazla dış ticaret fazlası veren sektör" diyen Burkay, günümüzde "tekstil ve hazır giyim" denildiğinde dünya pazarlarında ilk akla gelen ülkelerin başında Türkiye'nin bulunduğunu ifade etti.
Burkay, ülke sanayicisinin artık üretimden tanıtıma, kaliteden pazarlamaya kadar tüm alanlarda yüksek kaliteyi sunabildiğini, rakiplerine göre daha kaliteli, farklı, inovasyona dayalı ürünlerle rekabet gücünü artırdığını belirterek, "Avrupa'nın en büyük üreticisi olan ülkemizi aynı zamanda Avrupa'nın en büyük ihracatçısı da yapacağız" dedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde, Türkiye'nin tekstil ihracatının artış trendinin bir miktar yavaşladığını, UTİB ihracatının ise bu dönemde artmaya devam ettiğini vurgulayan Burkay, şubat ayında ülkenin tekstil ihracatı yüzde 2 artarken, UTİB'in ihracatının yüzde 17, mart ayında yüzde 22'lik artış kaydettiğini açıkladı.
Burkay, şu an ilk 20 içerisinde yer alan Çin'i, Türkiye'nin ilk 10 pazarı arasına yerleştirmeyi hedeflediklerini belirterek, sektörün Ar-Ge ve tasarıma dayanan, modayı belirleyen ve ileri teknoloji ürünlerle dünya pazarlarında yer almak zorunda olduğunu vurguladı.
Yeni teşvik sisteminde tekstil sektörünün stratejik bir sektör olarak yer aldığına değinen Burkay, AB'de yaşanan sıkıntıların ardından Avrasya, Asya Pasifik ve Amerika kıtasının da alternatif pazarlar olarak öncelikli gündemleri arasında bulunduğunu bildirdi.
-"Katma değeri yüksek üretim"-
UHKİB Başkan Vekili Mehmet Arif Özer de konfeksiyon ihracatının 2011 yılında en yüksek değerine ulaşarak genel ihracattan yüzde 12 pay aldığını ve 16 milyar dolarlık dışsatımla Türkiye'nin lider sektörlerinden biri olmaya devam ettiğini belirtti.
Özer, 2012'nin ilk 3 aylık döneminde hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 4 milyar dolar, UHKİB'in ihracatının ise 123 milyon dolar olduğunu dile getirerek, "2012 yılında AB ülkelerinde yaşanan finansal sıkıntıların devam ettiği gözlenmekte. Bu duruma bağlı ülkemiz ekonomisinde de daralma yaşanacağı düşünüldüğünde, 2012 planlamalarını, üretimlerini ve harcamalarını yaparken hepimizin daha dikkatli olması gerekecek" dedi.
İhracata dayalı sürdürülebilir bir büyümenin önemine dikkati çeken Özer, şunları kaydetti:
"İhracatımızın teknoloji yoğunluğunu ve değerini artırmamız gerekmekte. Rekabet gücümüzü artırmak için Ar-Ge çalışmalarına ihtiyacımız var. Sanayicilerimiz bu alanda yatırımlarını artırmalı. Katma değeri yüksek, tasarımı olan ürünlerin ihracatı ile uluslararası pazarlarda başarı sağlayabilir, küresel piyasalarda firmalarımızın yerlerini sağlamlaştırabiliriz. Bu bağlamda Ar-Ge ve inovasyona verilen teşvik mekanizması oldukça önem arz ediyor."
Bursa Vali Yardımcısı Adnan Çakıroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin de katıldığı törende, tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe toplam 103 firmaya ödülleri verildi.
- BURSA
Son Dakika › Yerel › 'İhracatın Yıldızları Ödülleri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?