İki Yaşam Savaşını da Kazandı - Son Dakika
Yerel

İki Yaşam Savaşını da Kazandı

Sefa Karacan - Bosna-Hersek'teki savaştan kurtulan Selma Dilek, ikinci hayatta kalma savaşını da böbrek hastalığına karşı verdi.

10.02.2013 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sefa Karacan - Bosna-Hersek'teki savaştan kurtulan Selma Dilek, ikinci hayatta kalma savaşını da böbrek hastalığına karşı verdi. Dilek, Antalya'da gerçekleştirilen operasyonla kardeşinden nakledilen böbrekle yaşama tutundu.

Medical Park Hastanesi Antalya Kompleksi'nde geçen günlerde gerçekleştirilen bir böbrek nakli, Bosna-Hersek savaşına kadar uzanan ilginç bir yaşam öyküsünü gün ışığına çıkardı. Erkek kardeşi Semir Pilav'ın böbreğiyle hayata dönen Bosna-Hersekli milli tekvandocu Selma Dilek, yaşam öyküsünü AA muhabiriyle paylaştı.

Selma Dilek, Bosna-Hersekli Amra Bjelanoviç-Husein Pilav çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldiğini, bir hastalığa bağlı olarak 1 yaşında sol böbreğini kaybettiğini anlattı. Tek böbrekle yaşamını sürdürürken savaşın başladığını belirten Dilek, çatışmaların ortasında kalan evlerinden günlerce çıkamadıklarını, günlerce uzanacak yardım elini beklediklerini dile getirdi. Dilek,

"Komşularımızın çığlık ve yardım seslerini duydukça sıranın bize geldiğini düşünüyorduk" dedi.

Evlerinin bodrum katında saklanırken annesinin Birleşmiş Milletler'i arayarak yardım istediğini kaydeden Semra Dilek, "O gün bir otobüs gönderip bizi oradan kurtardılar. Sonradan öğrendik ki Sırplar o gece bizim evimize baskın yapmış. Böylece baskından kurtulmuş olduk" diye konuştu.

-Parka düşen bombadan kurtuldular-

Selma Dilek, daha sonra Saraybosna'da dedesinin evine yerleştiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Annem bu kez sokağa, arkadaşlarımızın yanında oynamaya çıkmamıza izin vermiyordu. Semir ile ağlıyorduk, ama istediğimizi yapmamıza izin vermiyordu. Yine bir gün Semir parkta arkadaşlarının yanına gitmek istedi, annem izin vermedi. Kardeşimle pencerenin önüne oturup ağlamaya başladık. Bir taraftan ağlıyor, bir taraftan dışarıdaki arkadaşlarımızı seyrediyorduk. Bir anda parka bomba düştüğünü gördük. Bombanın sesini ve arkadaşlarımızın halini asla unutamam. Annem o gün dayanamayıp bizi dışarı gönderseydi, arkadaşlarımızla birlikte ölecektik."

-Evlenerek Ankara'ya yerleşti-

Savaşın ardından tekvando sporu ile ilgilenmeye başladığını kaydeden Semra Dilek, 2002 yılında Türk antrenörü Ahmet Dilek ile evlendiğini bildirdi. Birlikte Bosna-Hersek'i temsil etmek üzere Avrupa Tekvando Şampiyonası'na hazırlanırken rahatsızlandığını anlatan Dilek, yapılan tetkiklerde tek böbreğinde yetmezlik geliştiğinin belirlendiğini ifade etti.

Tedavi için çok geç kaldığını anlatan Dilek, bu sürede diyaliz tedavisine başlandığını söyledi. Ardından bilgisayar mühendisliği bölümünü kazandığını ve yüksek lisans da yaptığını vurgulayan Dilek, bir yandan diyalize girerken bir yandan da okuduğunu belirtti.

Dilek, 2010 yılında Ankara'ya yerleştiğini ve Keçiören Belediyesi Dış İlişkiler Bölümü'nde çalışmaya başladığını, eşinin ise Bosna-Hersek'te kalarak sporcu yetiştirmeye devam ettiğini anlattı. Selma Dilek, Ankara'ya yerleştikten sonra Medical Park Antalya Hastanesi'nde böbrek nakli olmaya karar verdiğini, kardeşi Semir Pilav'dan alınan böbreğin, Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki ekip tarafından kendisine nakledildiğini söyledi. Dilek, kendisini çok iyi hissettiğini, yaşama döndüğü için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Naklin ardından tekvando yapmasının yasak olduğuna işaret eden Dilek,

"Tekvando antrenörü eşimle başarılarıyla gurur duyacağımız öğrenciler yetiştirmek istiyoruz. Benim başaramadığım hayalleri onların başarmasını istiyorum" dedi.

-"Hiç düşünmeden böbreğimi verdim"-

Kardeşine böbreğini veren Semir Pilav da Bosna-Hersek'te birçok arkadaşının bombalar altında ve zulümle yaşamını yitirdiğini anımsattı. Acılara şahitlik ettiklerini, bugün ise Bosna Hersek'te acıların yerini sevincin aldığını belirten Pilav, "Ablamın hayatta kalması için ona uzanacak el ben olmalıydım. Ablamın mutluluğu için hiç düşünmeden böbreğimi verdim" dedi.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İki Yaşam Savaşını da Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement