Doğu Karadeniz'de mart ayının son günlerinde yaşanan zirai don nedeniyle fındığın önemli derecede hasar görmesi, bölgedeki iş adamlarını endişelendiriyor.
Bölgede "yeşil altın" olarak adlandırılan fındığın zirai dondan etkilenmesi, üreticilerin yanı sıra farklı çevrelerde de gelecekle ilgili karamsar bir tablo çiziyor.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin fındığa dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu anımsattı.
Fındığın az olduğu bir sektörde herkesin bundan olumsuz derecede etkilenmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Şahin, "Bu olay tabi aslında Türkiye genelinde yaşandı ancak en fazla zarar Doğu Karadeniz'de meydana geldi. İşte başta fındık olmak üzere kivi ve cevizde rekolte oldukça düştü. Doğal olarak fındıkta yaşanan rekolte düşüklüğü piyasaya giren para miktarını azaltacak. Para hareketinin azalması demek esnafın, tacirin sıkıntıya girmesi demek" dedi.
'ŞİMDİDEN ŞEHRE İNEN İNSAN SAYISINDA AZALMA VAR'
Şahin, fındığın az olmasının bölgede faaliyet gösteren iş adamlarında ister istemez bir kuşku ve endişe oluşturduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Fındığın zarar görmesi tabi ki bölgede faaliyet gösteren iş adamlarımızda kuşku yaratıyor, çünkü şimdiden bazı büyük alışveriş merkezlerinde insan sayısının azaldığını görebiliyoruz. Bakıyorsun köyden şehre inen insan sayısı azaldı. Şehirlerde yaşayan insanlarımız da alışverişe çıkmıyor. Herkeste bir tedirginlik var. Sonuçta hiç fındık olmayacak köyler var. Burada yaşayan insanlar fındık yoksa nereden para kazanıp harcayacaklar. Belki bazı yüksek kesimler göç bile verebilir. Bu konuda hükümetimiz mutlaka bir adım atacaktır. Bölge milletvekilleri sorunları zaten yukarıya aktardı."
Ortak rapor sunuldu
Fındıkta oluşan don zararına ilişkin hazırladıkları raporları ilgili makamlara sunduklarını belirten Şahin, şunları kaydetti:
"Bölgemiz bu olaydan nasıl en az hasarla ayrılır noktasında Samsun, Ordu ve Giresun ticaret ve sanayi odaları ortak bir çalışma yaptık. Raporlar hazırlanarak ilgili makamlara sunuldu. Raporda, düşük faizli kredilerin verilmesi, alan bazlı gelir desteğinin sürmesi ve çiftçi borçlarının ertelenmesi gibi öneri ve isteklerde bulunuldu. Biz şunu görüyoruz, her kesim üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışıyor. Siyasiler olsun, sivil toplum kuruluşları olsun konunun takipçisi. İnşallah iyi sonuçlar alınacak." - Ordu
Son Dakika › Yerel › İş Dünyasında Fındık Endişesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?