Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan 'Şiddet ' Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan 'Şiddet ' Eğitimi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu\'ndan \'Şiddet \' Eğitimi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Çankaya Belediyesi'nin başlatmış olduğu 'Önder Kadın Sağlıkçılar Projesi' kapsamında, platformun çalışmaları ve 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi' yönetmeliği kursa katılan...

27.05.2013 15:30

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Çankaya Belediyesi'nin başlatmış olduğu 'Önder Kadın Sağlıkçılar Projesi' kapsamında, platformun çalışmaları ve 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi' yönetmeliği kursa katılan kadınlara anlatıldı.

Platformun Ankara Temsilcisi Elif Aydın 'Kadın cinayetlerini neden toplumsal bir sorun olarak gördüklerini, son 4 yılda bu meselenin gerek basında, gerek toplumda algılanış biçiminin aşk, tutku, kıskançlık aşamasından 'bir kadın cinayeti daha' şeklinde yansıtılmasının nasıl bir mücadeleyle ortaya çıktığını vurguladı. Bütün kadınları birlikte omuz omuza bir mücadele yürütmeye çağırdıklarını söyleyen Aydın, platformun Türkiye genelinde yürüttüğü davalardan, koruma yasasının etkin bir şekilde uygulanması için birlikte hareket etmenin önemli olduğunu ifade etti.

12 MADDEDE KORUMA

Platform avukatlarından Özlem Sevinçli, platformun 12 madde haline getirdiği yönetmelikten bahsederek, o maddelerin uygulanması için nasıl bir çalışma yürüttüklerini, bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının kendilerini doğrudan muhatap olarak aldığını ve yasanın şu an uygulanmayan maddeleriyle ilgili de yakın zamanda somut bir çalışma yapacaklarını söyledi. Sevinçli, kadınlara, koruma yasasıyla hangi hakları elde ettiklerini aktarırken olası bir şiddet durumunda kendilerine doğrudan ulaşabileceklerini belirtti. Sevinçli, 12 maddelik yönetmeliği şöyle açıkladı:

"Şiddete uğradığınızda ya da şiddetle karşılaşma ihtimaliniz olduğunda koruma almak için bulunduğunuz yere en yakın yerdeki kolluk görevlilerine, savcıya, aile mahkemesine, valiliğe veya kaymakamlığa başvurunuz. Hayati tehlikeniz olduğu durumlarda "Geçici koruma" altına alınırsınız. Bu durumda korumanın yerine getirilmesinde kolluk kuvvetleri görevli ve yetkilidir. Koruma kararı beraberinizdeki çocuklarla birlikte "Barınma Yeri" sağlanmasında kapsamaktadır. Yaşadığınız evde ve o ev ile ilgili güvenlik sağlanır. Şiddet uygulayan evden uzaklaştırılır yada eve yaklaştırılmaz. Korunmak isteyen kişinin iş yeri değiştirilebilir. Kendinizi güvende hissetmek için gerekli gördüğünüz mutlaka ısrarla talep ediniz. Şiddet uygulayan size yaklaşamaz. Yaklaşamama durumu iş yerine, eve, okula bulunduğunuz tahmin edilen herhangi bir yere yaklaşamamaktır. Şiddet uygulayan size yaklaşamamakta kalmaz ayrıca hiç bir iletişim aracıyla ulaşamaz. Ne telefonla nede internet aracılığıyla sizinle görüşemez. Tehdit edemez, aşağılayamaz, hakaret içeren bir ifade kullanamaz. Gizlilik korumanın en önemli unsuru olduğundan kimlik bilgilerinizin değiştirilmesi mümkündür. Koruma kararı istemekten maddi kaygılar nedeniyle uzak durmayın. Geçici maddi yardım isteme hakkı elde edersiniz. Şiddet gördükten sonraki döneme ilişkin olarak "Rehberlik ve danışma hizmetinden yararlanma hakkı" elde edersiniz. Koruma sadece şiddet göreni değil şiddet görenin çocuklarını da kapsar. Koruma kararına şiddet uygulayan ile ilgili durumlar da girer. Bir kamu görevi nedeniyle bulunduruyor olsa da silahına el konulur." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan 'Şiddet ' Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement