Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı Fatih Yazıtaş, " Türkiye'nin enerji sektörüne 15 yılda 100 milyar dolardan fazla yatırım yapması gerekiyor" dedi.
Yazıtaş, Uluslararası Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğrenci Topluluğunca Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen "Kampüste Sektörel Bakış" konulu konferansta, Türkiye'nin Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirtti.
Türkiye ekonomisinin küresel krizden sonra hızla toparlanma sürecine girdiğini hatırlatan Yazıtaş, şunları kaydetti:
"Enerji ithalat bağımlılığında yüzde 72 seviyesindeyiz. Bunun yanında Avrupa'nın 6'ncı büyük elektrik pazarına sahibiz. Türkiye'nin elektrik talebi 2012'de yaklaşık yüzde 5 arttı. 2020'ye kadar elektrik talebi düşük talep senaryoya göre yıllık yüzde 6,5, yüksek talep senaryoya göre ise yüzde 7,5 artacak. Türkiye'nin enerji sektörüne 15 yıl içinde 100 milyar dolardan fazla yatırım yapması gerekiyor."
Yazıtaş, Türkiye'nin 11,45 milyar ton linyit, 1,34 milyar ton taş kömürü, 6,72 milyar varil petrol ve 21,86 milyar metreküp doğalgaz potansiyeli olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 2023 elektrik üretim hedefi kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarını en az yüzde 30 geliştirmesi gerektiğine dikkati çeken Yazıtaş,
"Rüzgarda 20 bin megavat, jeotermalda 600 megavat kurulu güç ve 2020'ye kadar ise nükleer enerjide en az yüzde 5 üretim hedeflenmektedir. Ayrıca bu yılın sonuna kadar güneş enerjisinde 600 megavat kurulu güce lisans verilecek" dedi.
KSÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Kıymık ise gelecekte elektrik ve elektronik mühendisliğinin önemini korumaya devam edeceğini dile getirdi. - KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Yerel › 'Kampüste Sektörel Bakış' Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?