'Kartal Yuvası' Lübbey Köyü'ne Üniversite Eli Değiyor - Son Dakika
Yerel

'Kartal Yuvası' Lübbey Köyü'ne Üniversite Eli Değiyor

\'Kartal Yuvası\' Lübbey Köyü\'ne Üniversite Eli Değiyor

Ödemiş'in Osmanlı döneminden terk edilmiş tarihi köyü Lübbey Yaylası'ndaki Çamyayla (Lübbey) için kurtarma projeleri yapıldığı bildirildi.

26.09.2013 11:00

Ödemiş'in Osmanlı döneminden terk edilmiş tarihi köyü Lübbey Yaylası'ndaki Çamyayla (Lübbey) için kurtarma projeleri yapıldığı bildirildi.

Osmanlı döneminde, askerlerden kaçan eşkiyanın saklanmak için kullandığı Lübbey köyünün onarılarak yeniden kullanılması için bir süredir araştırma içinde olduklarını belirten ÇEKÜL Vakfı Batı Anadolu Koordinatör'ü Emin Başaranbilek, konuyla ilgili çeşitli sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Ülkemizde kırsal alanlar, değişen yaşam koşulları karşısında çeşitli nedenlerle eski canlılığını yitirmekte, yöreye özgü yapım teknikleri ve mimari doku da giderek yerini betonlaşmaya bırakmaktadır. Temel bir sorun olarak karşımıza çıkan kırsal alanların nüfus kaybetmesi sorunu, bazı köylerin tamamen boşalması ya da terk edilmesi sonucunu ortaya koymaktadır. İnsanlık tarihi açısından kırsal yerleşimlerdeki yaşantının ve özgün mimari dokunun gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemlidir" dedi.

Lübbey Köyü'nün, sarp bir doğal topoğrafyada insan eliyle yaratılmış yerleşimi; taş ve ahşap malzemeyle üretilmiş evleri, camisi, okulu, sokak ve yerleşme dokusuyla bölgedeki yapı geleneklerini ve bölge insanının yaşam biçimini aktaran önemli bir yerleşim olduğunu ifade eden Başaranbilek şu bilgileri verdi: "1930 yılında adı Çamyayla olarak değiştirilen Lübbey'de günümüzde yalnızca 5 hane ikamet ediyor. Neredeyse tamamen terk edilmiş durumdaki Lübbey kırsal yerleşiminin mimari dokusu, yerleşim ve plan özelliklerinin belirlenmesi ve bu kapsamda korunması için bir model geliştirebilmek için İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon doktora programında bir çalışma başlatılmıştır. Yüksek Mimar Koray Güler tarafından Prof. Dr. Yegan Kahya'nın danışmanlığında sürdürülen ve ilk aşaması gerçekleştirilen çalışmalar, yerleşmenin özellikleri ile yapıların fiziksel durumlarının saptanması, koruma sorunlarının belirlenerek yapıların koruma, onarım ve yeniden değerlendirilme potansiyelinin irdelenmesi amacını taşımaktadır.

Lübbey köyünde doktora tezi bağlamında gerçekleştirilen çalışmanın ilk aşamasında, nüfusunu çeşitli nedenlerle kaybetmiş ancak özgün mimari karakterini koruyan kırsal yerleşimlerin geleceğe aktarılabilmesi için yapılması gerekenler saptanacaktır.

Ekonomik ve sosyal kalkınma çerçevesinde, sorunların ve ihtiyaçların belirlenmesi, bölgenin benzer diğer yerleşimlerle karşılaştırılarak bütünleşik bir koruma önerisi geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Lübbey'in özgün mimari karakterini koruyabilmesi geleneksel sakininin de katılımıyla bulunduğu çevreye entegre edilmesi ve bununla birlikte canlı, dinamik ve sürdürülebilir bir yaşantının nasıl kurgulanabileceğininin araştırılması hedeflenerek bir doktora tezinde ortaya konacak modelin burada nasıl uygulanabileceği araştırılacaktır.

Y.Mimar Koray Güler tarafından çalışmalarına başlanan doktora tezinde Lübbey köyü özelinde, kırsal yerleşimlerin kendi köylüleriyle yaşanılır kılınması, oluşturulacak artı değerlerle köylülerin de ekonomik ve sosyal kalkınmasının sağlanması için sosyal projeler üretilmesi, mimari projelerle de sağlıklaştırma önerilerinin geliştirilmesi çalışmanın ilerleyen aşamalarında ele alınacaktır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Kartal Yuvası' Lübbey Köyü'ne Üniversite Eli Değiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement