ABDULLAH ÖZKUL - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde, insan sağlığını tehdit eden kene ve hububat üreticilerinin korkulu rüyası süneyle mücadelede kullanılmak üzere keklik yetiştirilecek.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle, "Keklik Üretimi Projesi" başlatıldı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kene ve emgi yaparak buğdayın kalitesi ve verimini düşüren süne ile biyolojik mücadelesi için üretilecek kekliklerin doğaya bırakılması amacıyla başlatılan proje sayesinde, doğal hayatın zenginleştirilmesi de hedefleniyor.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje sayesinde doğada gederek azalan keklik saysının artırılacağını söyledi.
Kekliğin, süne gibi tarımsal alanlardaki zararlı böceklerin doğal düşmanı olduğuna dikkati çeken Özdemir, şöyle konuştu:
"Süne ile mücadele amacıyla doğaya kekliklerin bırakılmasıyla, kaliteli ve verimli buğday üretimine katkı sağlanacak. Keklikler, süneler dışında KKKA hastalığına neden olan kenelerle de besleniyor. Üreteceğimiz kekliklerin doğaya salınmasıyla hem tarımsal üretim hem de insan sağlığı açısından çoklu fayda sağlayacağız. Bunun yanı sıra doğadaki yaban hayatının da zenginleşmesine katkı sunacağız."
Özdemir, proje kapsamında yapacakları araştırmalarda, keklik salınan alanlarda zararlı böcek probleminin olup olmadığı, hangi dönemde doğaya salınım yapılması gerektiği gibi konuları tespit edeceklerini anlattı.
Proje kapsamında şu anda enstitüde 850 anaç kekliğin olduğunu belirten Özdemir, "Keklik sayısı öncelikle 2 bine çıkarılacak. Amacımız 50 bin keklik üretmek. Bunların yüzde 75'ini doğaya salacağız. Yüzde 25'i ise enstitümüzde kalacak" dedi.
Kimyasal ilaç kullanımı azalacak
Türkiye'nin hangi bölgesinde süne sorunu varsa, biyolojik mücadele yapılması amacıyla bu bölgelere keklik gönderileceğini dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:
"Keklik salımını Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yapacak. Güneydoğu Anadolu, Trakya ve İç Anadolu'da hububat alanlarında süne emgisinden dolayı çok büyük ekonomik kayıplar yaşanıyor. Süneyle mücadele için kimyasal ilaçlar kullanılıyor veya parazitoit salımı yapılıyor. Doğal tedbirlerle kimyasal mücadeleyi ne kadar azaltabilirsek, hem çiftçilerimize girdi sağlamış oluyoruz hem de daha verimli ve kaliteli ürün ediyoruz. Daha az kimyasal silah kullanarak, çevreye verilen zararı da azaltıyoruz."
Özdemir, yerli ırk olduğu ve adaptasyon sürecinin daha kısa süreceği için proje kapsamında kınalı kekliğin üretileceğine işaret ederek, kurum olarak yerli ırkların korunması ve geliştirilmesine önem verdiklerini söyledi.
Son Dakika › Yerel › Kene ve Süneyle 'Kınalı Keklik' Savaşacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?