Kocaeli'de Güvenli Trafik Projesi Pilot Bölge Uygulaması - Son Dakika
Yerel

Kocaeli'de Güvenli Trafik Projesi Pilot Bölge Uygulaması

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırmaları Merkezi Müdür Yardımcısı Dr.

09.05.2013 19:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Araştırmaları Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Vursavaş, "Güvenli Trafik Projesi" kapsamında, Afyonkarahisar'da başlatılan kampanya sayesinde, yüzde 7 olan emniyet kemeri takma oranının yüzde 50'nin çok üzerine çıktığını, ölüm oranlarında ise yüzde 35 ile 40 azalma olduğunu söyledi.

"Güvenli Trafik Projesi" kapsamında, Dünya Sağlık Örgütünce (WHO) emniyet kemeri ve hız konusunda pilot bölge seçilen Kocaeli'de bir otelde düzenlenen açılış töreninde konuşan Vursavaş, "Her yıl dünyada 50 milyondan fazla insan sakat kalıyor ya da yaralanıyor. 1,5 milyon insan hayatını kaybediyor. 528 milyar dolarlık ekonomik kayıp yaşanıyor" dedi.

-Kayıpları yüzde 50 azaltmayı taahhüt ettik-

Söz konusu rakamların, problemin ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini anlatan Vursavaş, her şeye rağmen trafik kazasından kaynaklanan zararların kurum ve kuruluşlarla medyanın desteğiyle önlenebilir olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin, Moskova Deklarasyonu kapsamında, 2011 ile 2020 yılları arasında karayolu trafik kazalarından kaynaklanan kayıpları yüzde 50 azaltmayı taahhüt ettiğini anımsatan Vursavaş, bütün kurum ve kuruluşların desteğiyle bu doğrultuda 10 yıllık eylem planı hazırlandığını kaydetti.

Vursavaş şöyle devam etti,

"Afyonkarahisar'da yüzde 7 olan emniyet kemeri takma oranı yüzde 50'nin çok üzerinde, ölüm oranlarında ise yüzde 35 ile 40 azalma görüldü. Ankara'da, MOBESE kameraları konulduğu andan itibaren kent içindeki ölümlerde yüzde 40 ile 45 oranında bir azalma oldu. Demek ki bunu başarmak mümkün. Söz konusu plan çerçevesinde, Güvenli Trafik Projesi'ni 4'üncü il olarak Kocaeli'de başlatıyoruz"

-"Genç erkek nüfusunun birinci ölüm nedeni kazalar"-

Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi ve Güvenli Trafik Proje Koordinatörü Dr. Serap Şener de yaptığı konuşmada, trafik kazaları nedeniyle dünyada her yıl bir milyonun üzerinde insanın öldüğünü, eskiden kızamık, kan hastalıkları en önemli sağlık sorunları arasında yer alırken, Dünya Sağlık Örgütü için bu kadar çok öldüren ve sakat bırakan bir sorun olarak yol güvenliğinin, öncelikle halk sağlığı sorunları arasına girdiğini vurguladı.

Trafik kazalarının, sıtma, AIDS ve tüberküloza bağlı ölümlere gittikçe yaklaştığını anlatan Şener, "Eğer hiçbir müdahale yapılmazsa 2030 yılında trafik kazaları tüm ölümlerin ilk 5'inde yer alacak. Şu anda bizim ülkemiz dahil olmak üzere, bazı ülkelerde genç erkek nüfusta ölümlerin ilk nedeni trafik kazalarından kaynaklanmaktadır" ifadesini kullandı.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise proje ortağı olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Yapılan Konuşmaların ardından, Kocaeli Vali Vekili Ali Sözen, Emniyet Müdürü Hulusi Çelik ve protokol emniyet kemeri ve çarpışma simülatörüne bindi, alkol gözlüğü kullandı. - KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kocaeli'de Güvenli Trafik Projesi Pilot Bölge Uygulaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement