Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) geliştirilen "Otomatik Kumaş Hata Denetim Makinası", işletmelerdeki milyonlarca liralık zararı önleyecek.
GAÜN Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Dülger ile Tekstil Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Çelik'in 5 yıllık çalışması sonucu ortaya çıkarılan makina, dokuma esnasındaki kumaşın hatalı bölümlerini anında tespit ediyor.
Makinaya monte edilen kamera ilk olarak dokunan kumaşı inceliyor. Sistem sayesinde hatalı dokuma hemen belirleniyor ve makine başındaki görevli uyarılıyor. Makinadaki gerekli düzeltmenin ardından ise kumaş hatasız şekilde ortaya çıkıyor. Kalite kontrol görevlilerinin çıplak gözle belirlemeye çalıştıkları hatalar ise böylece makinayla daha kısa sürede fark edilmiş oluyor.
Proje yöneticilerinden Yrd. Doç. Dr. Çelik, makinanın, 4-5 yıl içinde seri üretimde kullanılabilir hale geleceğini söyledi.
Geliştirdikleri makinanın önemli bir görevi yerine getireceğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:
"Şu anda makinamızda dokuma işleminin yapılıp yapılmadığını denetleyebiliyoruz. Ayrıca kaçak var mı, iplikler üst üste gelmiş mi, kalın ya da ince dokunmuş mu gibi konuları inceleme fırsatımız oluyor. Yeni çalışmamızda ise hatalı dokuma başlar başlamaz makina hemen durdurulacak. Böylece milyonlarca liralık maddi zararın ününe geçilmiş olunacak."
Çelik, makinanın diğer aşamaları tamamlandığında çok önemli bir buluşa imza atmış olacaklarını sözlerine ekledi. - Gaziantep
Son Dakika › Yerel › Kumaştaki Hatalara Otomatik Çözüm - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?