Kütahyalı Öğrencilerin Büyük Başarısı - Son Dakika
Yerel

Kütahyalı Öğrencilerin Büyük Başarısı

Kütahyalı Öğrencilerin Büyük Başarısı

Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi 10. sınıf öğrencileri, bitkilerde bulunan klorofil pigmenti ile asfalt yüzeylerin ısısını arttırmayı başardı.

27.04.2014 23:23

Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi 10. sınıf öğrencileri, bitkilerde bulunan klorofil pigmenti ile asfalt yüzeylerin ısısını arttırmayı başardı.

Nafi Güral Fen Lisesi'nde okuyan Esen Kirit ve Beyza Özerdem isimli öğrenciler yaşanan bu sorunun giderilmesi için tuz gibi sentetik maddeler içeren karışımların yerine asfalta ve doğaya hiçbir zararı olmayan organik maddelerin kullanımını araştırdı. Öğrenciler yaptıkları araştırmalarda bitkilerde bulunan klorofil pigmentinin ısıyı kendinde topladığını fark etti. ve bitkilerin özütlerini alarak asfalt üzerinde denemeler yaptılar. Yapılan araştırmalarda ve ölçümlerde klorofilli yüzeyin ışığı kendine çekerek ısıyı arttırdığı görüldü.

Projelerine KL-AS-YOL ismini veren öğrencilerden Esen Kirit, projelerinin amacını ile ilgili şunları söyledi: "Bizim projemizin adı 'KL-AS-YOL' klorofil ile asfalt yolun kısaltılmış hali. Biliyorsunuz klorofil pigmenti bitkiye yeşil rengini veren pigmenttir ve fotosentezde görevlidir. Biz klorofil pigmentini bulunduğu ortamdan izole ettik ve gördük ki ışık enerjisini sormaya devam etti ve bunu ısı enerjisine çevirdi. Bizde bu ısı enerjisini kullanarak asfalt plakaları ısıtmayı amaçladık. Biz öncelikle bitkilerden klorofil özütlerimizi çıkardık. ve bizim amacımız asfalt plakamızı ısıtmaktı."

Projede görevli diğer bir öğrenci olan Beyza Özerdem ise, "Bu projede klorofili asfalt yüzeylere uygulayarak asfaltı ısıtmayı amaçladık. Asfaltı ısıtmayı amaçlamamızın sebebi ise biliyorsunuz kışın yollarda çok fazla buzlanma ve bundan dolayı da birçok trafik kazası meydana geldiği için can kayıplarıyla karşı karşıya kalıyoruz ve bir çok insan hayatını kaybediyor. Biz bunun önüne geçmeyi hedefledik. Aynı zamanda yolların buzlanmasını engellemek için çok kimyasal maddeler kullanılıyor. Her ne kadar tuz denilse de onlar sentetik maddeler aslında. Bir takım kimyasal işlemlerden geçmekte. ve bu toprağa ve asfalta zarar vermekte. Asfaltın kullanım ömrünü kısaltmakta ve toprağı da verimsizleştirmekte. Aynı zamanda toprakta yaşayan bir çok canlının yok olmasına sebep olmakta. ve dünyanın yaşam ömrünü kısalttığınıda söyleyebiliriz. Biz eğer bu organik maddeyi kullandığımız takdirde asfaltın buzlanmasını engellemek için kullanılan sentetik maddelerin kullanımını engellemeyi amaçladık. ve bu sayede de toprağımızın ve asfaltımızın kullanım ömrünü uzatmaya çalıştık. Yaptığımız ısı ölçümlerinde şunu gördük, ıspanak klorofilli olan gurubumuzda 1,76 derecelik bir sıcaklık farkı olduğunu gördük ve buda bizim projemizi doğrular bir özellikti. Bu şekilde biz asfaltı ısıtabileceğimizi gördük. Eğer içerisindeki klorofil miktarını arttırırsak daha fazla sıcaklık farkını da arttırabileceğimizi gördük yaptığımız deneyler sonucunda. Eğer bu proje uygulanırsa ülkemize ve dünyaya ekolojik denge açısından ve ekonomik açıdan da katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.

Proje boyunca öğrenciler üzerlerine bitki özütleri sürdükleri asfalt örneklerinde toplam 6 bin ölçüm yaptı. Ölçümlerde klorofil pigmentinin ışığı toplayarak asfalt üzerindeki sıcaklığı arttırdığı görüldü.

Kütahya Nafi Güral Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK ve İnepo yarışmalarına katılarak projelerini sergilediler.(EFE) - KÜTAHYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kütahyalı Öğrencilerin Büyük Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement