Lapseki ilçesinde, karbonmonoksit gazından kaynaklanan zehirlenmelere karşı eğitim verildi.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Lapseki Halk Eğitim Merkezi tarafından 98 kişinin katılımıyla düzenlenen eğitimde, Uzman Gürkan Ovalı, soba, şofben ve baca kazalarına karşı alınması gereken önlemleri slayt eşliğinde anlattı.
Ovalı, bilgisizlik ve ihmal yüzünden Türkiye'de her yıl yüzlerce insanın karbonmonoksit gazından zehirlendiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece sobada ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk eder. Soba, aşırı doldurulmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralır ve düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Kömürü tutuşturmak için üzerine az miktarda kağıt, karton, çıra ya da odun konulmalıdır. Tutuşması güç yakıtlar, sönmekte olan sobaya asla konulmamalıdır. Yakıt iyi olsa bile yavaş yavaş ilave edilmelidir. Yeni atılan yakıtın üzerine kor halindeki yakıttan bir miktar konulması, sobanın sürekli üstten yanmasını sağlar. Sobalı odada kesinlikle yatılmamalıdır ancak zorunlu hallerde sobanın söndüğünden emin olunarak yatılabilir."
Lodoslu havalarda soba yakılmaması gerektiğine dikkati çeken Ovalı, karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin büyük çoğunluğunun lodoslu havalarda yakılan sobalardan kaynaklandığını sözlerine ekledi. - Çanakkale
Son Dakika › Yerel › Lapseki'de Karbonmonoksit Gazından Zehirlenmelere Karşı Eğitim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?