Jeoloji Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Harun Yalçınkaya, kentsel dönüşüm projelerinde deprem, sel, kaya düşmesi ve çığ gibi jeolojik parametrelerin dikkate alınması gerektiğini belirtti.
Yalçınkaya, Lice depreminin 38. yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 38 yıl önce 6 Eylül 1975 tarihindeLice'de meydana gelen magnitüdü richter ölçeğine göre 6.6 olarak belirlenen depremde Lice ve çevre köylerinin büyük hasar gördüğünü, 2 bin 386 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Depremde yapıların 8 bin 159'unun ağır, 4 binin 550'sinin orta ve 7 bin 283'ünün hafif hasar gördüğünü anımsatan Yalçınkaya, deprem sonrası Lice'de geçici konutların yapıldığını, 38 yıldır insanların geçici konutlarda kaldığını bildirdi.
Lice ve çevresi başta olmak üzere Diyarbakır ilçe ve köylerinde deprem risklerini azaltıcı hiçbir mühendislik tedbirinin alınmadığını kaydeden Yalçınkaya, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Merkezi ve yerel yönetimler kırsal alanlardaki yapı üretiminde denetim sağlayamamaktadır. 1. derece deprem bölgelerinde risk haritaları oluşturulmalı ve fay zonlarında yerleşime kapalı tampon bölge uygulamasına geçilmelidir. Çevre düzeni planı, nazım imar planı ve uygulama imar planlarında yerleşime uygun olmayan alanlar belirtilerek yerleşime kapatılmalıdır. Mühendislik hizmetleri almamış yapılar deprem riski altında olduğundan kentsel dönüşümlerde öncelikli olmalıdır. Kentsel dönüşüm projelerinde deprem, sel, kaya düşmesi ve çığ gibi jeolojik parametreler dikkate alınmalıdır." - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Lice Depreminin 38. Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?