Liceli Çiftçiler Kooperatifleşiyor - Son Dakika
Yerel

Liceli Çiftçiler Kooperatifleşiyor

Liceli Çiftçiler Kooperatifleşiyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice İlçesinde Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilerle bir araya gelerek, Duru Havzası ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi’ni kurdu.

25.05.2016 15:27

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Lice İlçesinde Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilerle bir araya gelerek, Duru Havzası ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi'ni kurdu.

Büyükşehir Belediyesi Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği "Lice İlçesinde Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Liceli çiftçiler, kooperatifleşme için ilk adımı attı. Duru Mahallesi'nde bir araya gelen 60 çiftçi ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ekipleri, Duru Havzası ve Çevre Köyleri Tarımsal Kooperatifi kurarak, 7 kişilik geçici yönetim kurulunu belirledi.

Kooperatifin tüzel kişilik kazanması için çalışmaların başlatıldığını açıklayan Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı Lice İlçesinde Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi Koordinatörü Menaf Şeker, kooperatifin üretim, pazarlama ve model oluşturma konusunda önemli bir misyonu üstleneceğinin altını çizdi. Şeker, "Diğer 17 ilçemizde de benzer sorunlar bulunuyor. Bizler Lice'de gerçekleştirdiğimiz çalışmanın benzerlerini orada da hayata geçireceğiz" dedi.

"KOOPERATİF KALKINMANIN ÖNÜNÜ AÇACAK"

Kooperatifin kurulmasının ardından, tohum Gen Merkezi'nin kurulacağını, bu merkezin kooperatife tahsis edileceğini anlatan Şeker, Gen Merkezi'nin ürettiği anaçları kooperatife üye çiftçilere dağıtacağını ve ayrıca pazarda satışını gerçekleştireceğini kaydetti. Proje kapsamında Diyarbakır merkezde Organik Tarım Pazarı'nın oluşturulacağını dile getiren Şeker, bu pazarda Liceli çiftçilerin ürettiği ürünlerin kooperatif aracılığıyla satılacağının bilgisini verdi. Kooperatifleşmeyle çiftçinin güçleneceğini aktaran Şeker, kooperatifin çeşitli kurumların tarımsal ve hayvansal gelişim için verdiği hibe fonlardan rahatlıkla yararlanabileceğini söyledi.

"GENÇLER ÜRETİMDE YER ALACAK"

Susuz arazilerin tarımsal alanlara dönüştürülmesi, kirlenen toprakların tekrar organik tarıma uygun hale gelmesi konularında projeler yapacaklarını ifade eden Şeker, kalkınmanın dinamizminin genç çiftçiler ve kadınlar olduğunu, kooperatifleşmeyle birlikte gençlerin yeniden üretime kazandırılacağını ve tarımsal üretimde yer alan kadına da kooperatifte yer verileceğini söyledi.

"ÜÇ YIL İÇİNDE ÜRETİM TAMAMEN ORGANİK OLACAK"

Yöredeki üretim deseninin çeşitlilik ve zenginlik arz ettiğini söyleyen Şeker, konvansiyonel üretimden organik üretime geçişin üç yıllık bir süreyi kapsadığını belirtti. Belediyenin bu süre zarfında arazilere 45 dönüm ceviz,15 dönüm badem ve kiraz fideleri diktiğini anımsatan Şeker, organik tarım için haziran ayından itibaren sertifikasyon sürecine başlanacağını ve üç yıl içinde üretimin tamamen organik olacağını vurguladı.

"KOOPERATİFLEŞME GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇECEK"

Kooperatifleşme istekleri ve düşüncelerinin uzun zamandır olduğunu, fakat bir türlü gerçekleştiremediklerini belirten Daralan Mahallesi Muhtarı ve Kooperatifin 2. Başkanı Yusuf Peker ise, kooperatifleşme konusunda Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Belediye ekiplerinin sadece kooperatifleşme ile ilgilenmediğini, aynı zamanda tarım alanında birçok bilgiyi çiftçiyle paylaştığını söyleyen Peker, projeyle üreticinin "üretirsem nereye pazarlayacağım" sorununun ortadan kalktığını ifade etti. Peker, kooperatifleşmeyle birlikte gençlerin üretime katılacağını, tarım göçünün önüne geçileceğini belirtti. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Liceli Çiftçiler Kooperatifleşiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement