TURGAY DUYAR - Her yıl ilkbaharda beyaz, pembe, sarı ve kırmızı renkte çiçek açan ve yaşadığı 15 gün boyunca Spil Dağı Milli Parkı'nı süsleyen görüntüler oluşturan Manisa lalesi artık doğal ortamında korunacak.
Doğal yaşam alanı Spil Dağı Milli Parkı olan Manisa lalesinin (Tulipa Orphanidea) korunması için Orman ve Su İşleri Bakanlığının denetiminde bir yıl sürecek çalışma başlatıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Manisa sınırları içerisinde yer alan Spil Dağı Milli Parkı'nda yabani olarak yetişen ve koruma altında bulunan endemik bitkilerden Manisa lalesinin korunması için eylem planının ihale sürecinin tamamlandığını ve "Manisa Lalesi Tür Eylem Planı"nın uygulamaya konulduğunu belirtti.
Eylem planının hazırlanması amacıyla 1. Ulusal Safari Fotoğraf Yarışması düzenlendiğini, bu yarışma ile lalenin doğal ortamda fotoğraflanmasını sağladıklarını hatırlatan Bayrak, planın uygulama aşamalarına uygun olarak ilk önce Manisa'nın tüm noktalarının taranarak, yetiştiği alanların tespit edileceğini anlattı.
Çalışmanın 1 yıl süreceğini kaydeden Bayrak, şu bilgileri verdi:
"Korunmasına yönelik tedbirleri ortaya koymak ve laleyi gelecek kuşaklara taşımak için hazırladığımız bir eylem planını uygulamaya geçirdik. Manisa lalesinin yetişme muhitlerini, tam olarak nerelerde yetiştiğini, bunların istediği hava, toprak ve iklim şartlarını tespit edeceğiz ayrıca lalenin biyolojisini ortaya koymak, bunu özellikle tıpta ve diğer bilimsel çalışmalarda değerini ortaya koymak istiyoruz. Manisa'nın tüm noktaları taranacak, lale yetişen tüm yerler tespit edilecek, bu şekilde bilimsel bir çalışma ortaya konmuş olacak."
Lale koparana 38 bin 751 lira ceza
Spil Dağı Milli Parkı'na özgü Manisa lalesinin koruma altında olduğuna dikkati çeken Bayrak, bu lalenin sökülmesinin ve kopartılmasının yasak olduğunu ifade etti.
Tek bir lalenin koparılıp götürülmesi halinde verilecek idari para cezasının arttırıldığını belirten Bayrak, "Geçtiğimiz yıl 35 bin 193 lira olan idari para cezası, bu yıl 38 bin 751 liraya çıkarıldı" dedi.
Spil Dağı Milli Parkı'nın 6 bin 694 hektarlık alana kurulu olduğunu ve bilinen 78 endemik bitki türünün yetiştiğini dile getiren Bayrak, şunları kaydetti:
"Henüz idari para cezası alan kimse yok ancak vatandaşlarımız laleleri lütfen ellemeden izlesinler, kesinlikle sökmesinler, koparmasınlar çünkü onlar bulunduğu ortamda güzel. Manisa lalesi, Spil Dağı Milli Parkı'nın değeridir. Onları botanik turlarıyla karşıdan dokunmadan fotoğraflasınlar."
Son Dakika › Yerel › Manisa Lalesi' Vatanında Korunacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?