Nevşehir'in Derinkuyu ilçesinde yaşayan ve çiftçilikle uğraşan Mehmet Oğuz, televizyonda izlediği kinoayı merak edip tarlasına ekti.
Üretimini yaptığı patatese alternatif olarak kentte ilk kez kinoa üretmeye karar veren Oğuz, araştırmaların ardından arazisinin 20 dekarlık kısmında kinoa yetiştirmeye çalıştı. Astronot yiyeceği olarak da bilinen ve yüksek oranda protein içeren, bisküvi, makarna ve keklerde kullanılabilen kinoayı yetiştirmeyi başaran Oğuz, hasat yapacağı günü bekliyor.
Oğuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, televizyonda izlediği bir programda kinoa bitkisinin, ilgisini çektiğini dile getirdi. Bunun üzerine kinoayla ilgili bir araştırma yaptığını anlatan Oğuz, yüksek kesimlerde yaşadığını öğrendiği bitkiyi bin 400 rakımlı arazisinde yetiştirebileceğini düşünerek ekmeye karar verdiğini belirtti.
Patates üretimi yaptığı arazisinin 20 dekarlık kısmına kinoa ektiğini ifade eden Oğuz, "Bitkinin gübre ve sulama problemi yok. Kinoa ekimi buğday ile aynı özellikleri taşıyor. Bitkinin hasadını yapınca verimine bakıp çeşitli alanlarda değerlendirmeyi düşünüyorum. Kinoa bitkisini ekmemdeki bir diğer neden de rakımın binin üzerinde olan yerlerde ekildiğidir. Bizim bölgemizin rakımı da bin 400 civarındadır. Bölgemize uygun bir bitki türü" diye konuştu.
Dekar başına 5 bin lira gelir elde edilebiliyor
Derinkuyu Ziraat Odası Başkanı Ömer Yılmaz da farklı bir bitkiyi, deneme amaçlı da olsa yetiştiren Oğuz'u kutladı.
Kinoanın kırmızı, beyaz ve siyah renkleri olduğunu anımsatan Yılmaz, "İlçemiz genelinde genellikle hububat dışında patates, fasulye, çerezlik kabak çekirdeği gibi bitkiler ekilmektedir. Çiftçilerimizin alternatif ürünler ekmeleri bizler için ümit verici. Besin değeri oldukça yüksek bir tahıl bitkisi olan kinoa, çölyak hastaları ve glutensiz diyet uygulayanlar için öneriliyor. Kinoa ile glutensiz ekmekler, çörekler hazırlanıp, gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebildiği belirtiliyor" ifadelerini kullandı.
Bitkinin haziran ve temmuz aylarında hasadının yapıldığını anlatan Yılmaz, "Bir dekarın ekim maliyeti 500 lirayı geçmiyor ve ortalama 600 kilogram ürün elde ediliyor. Tarladan satıldığında ise kilosu 10 liradan satış bedeli mevcut. Bu hesaplamaya bakıldığında dekar başına 5 bin lira gelir elde edilebiliniyor" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Derinkuyu'da Merak Ettiği Kinoayı Tarlasında Yetiştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?