Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İktisat Bölümü Başkanı ve Uluslararası Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimi kararına ilişkin, "Petrol fiyatları ve kurdaki sürdürülebilir istikrarla 2015'te yüzde 6'lar gibi enflasyon gerçekleştirilebilirse, aynı yıl faiz oranında da o istikamette bir aşağı yönlü hareket gözlemleyebiliriz. Merkez Bankasının aldığı kararla bunun ilk adımı atılmış oldu" dedi.
Bayraktutan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hem petrol fiyatlarının enflasyon beklentileri üzerinde yarattığı aşağı yönlü etkiler hem de döviz kuruyla alakalı, benzer ülkelerde yaşanan gelişmeler nedeniyle bu adımın piyasanın beklediği yönde olduğunu söyledi.
Benzer durumdaki ülkelerde de politika faizlerinde aşağı yönlü düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Bayraktutan, Türkiye'nin de bu genel trende ve iç dinamiklerinin ortaya çıkardığı ihtiyaçlara dönük uygulamaya yöneldiğini olduğunu kaydetti.
Bayraktutan, yavaşlayan büyümenin tempo kazanması için 2015'te daha düşük faiz oranının gerekli olduğunun ortaya çıktığına dikkati çekerek, "Bunun daha çok 2015 yılında büyüme ve istihdam konularında 2023 hedefleriyle de paralellik arz edecek daha olumlu trendi üretebilme adına politika, fiyat istikrarı ve finansal istikrar gibi konularda duruş değişikliği olmaksızın faiz oranı revizyonu' diye yorumlanması lazım" şeklinde konuştu.
Faiz oranının ancak düşük enflasyon ortamında düşebileceğini vurgulayan Bayraktutan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Enflasyonu kontrol altında tutmadan ya da enflasyon oranının altına düşürülmüş faiz oranları, Türkiye ve benzeri ülkeler için önerilebilecek politika tercihi değil. Önce enflasyon düşük olmalı ve fiyat istikrarı sağlanmış olmalı ki faiz oranları da ona paralel aşağıya çekilebilsin. Daha çok düşük enflasyon sonrası düşük faiz oranı ortaya çıkmalıdır. 'Düşük faiz olursa enflasyon düşer' yorumu da iktisadi açıdan açıklanabilir ama Türkiye'nin özellikle cari açığı dolayısıyla dış sermayede ihtiyacı, yurt dışı tasarruf açığı gibi birtakım nedenlerle faiz oranını pozitif tutmak lazım."
"Enflasyona bağlı olarak faiz oranları da aşağıya doğru yönelecek"
"Petrol fiyatları ve kurdaki sürdürülebilir istikrarla 2015'te yüzde 6'lar gibi enflasyon gerçekleştirilebilirse, aynı yıl faiz oranında da o istikamette aşağı yönlü hareket gözlemleyebiliriz" diyen Bayraktutan, "Merkez Bankasının aldığı kararla bunun ilk adımı atılmış oldu. Devamında da yıl içi gelişmelere bağlı petrol fiyatlarında bu düzeyin kalıcı olması, doların dünyanın başlıca ülkelerinin para birimleri, gelişen piyasa ekonomileri ve TL karşısındaki değeri istikrarlı oldukça yüzde 6 ve onun da altında enflasyonu erişilebilir ve sürdürülebilir kılabileceğiz. Buna bağlı faiz oranları da aşağıya doğru yönelecek" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktutan, Merkez Bankası ile ilişkilerinde borçlanma ve borç verme faiz oranları maliyetlere olumlu yansıdıkça bankaların müşterilerine uyguladığı faiz oranlarının da düşebileceğine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu da özellikle harcamalarını kredi kullanarak uzun vadeye yaymak isteyen tüketiciler için kolay finansman erişimi anlamına gelecek. İç talepte zaten durgunluk var. Yüzde 3'lük büyüme oranı da bunun sonucu. Bir yandan Türkiye ekonomisinin ihracat artışları yoluyla dış talebin canlanmasına ihtiyacı var ama öte yandan da bir süredir düşük seyreden iç talebin de büyümeyi destekleyecek şekilde nispeten toparlanmasına ihtiyaç var. Dolayısıyla bankaların tüketici finansmanında uyguladıkları faiz oranlarındaki azalma, otomobil ve konut gibi tüketim harcamalarını destekledikçe bunun büyüme ve istihdama katkısı olabilecek." - Kocaeli
Son Dakika › Yerel › Merkez Bankasının Faiz İndirimi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?