Diyarbakır'da tansiyon hastası bir kişi on gün boyunca iftardan sonra 3 bardak meyan şerbeti içince fenalaştı.
Dicle ilçesinde yaşayan 6 çocuk babası Mehmet Sargın (66), ramazanda harareti giderdiği düşüncesiyle severek tükettiği meyan şerbetinden günde 3 bardak içti.
Bir süre sonra fenalaşan ve ailesi tarafından Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.
Endokrinoloji bölümünde tedavi altına alınan Sargın'a çeşitli tetkikler yapıldı. Gerekli müdahaleye rağmen potasyum değeri yükselmeyen Sargın'a Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu, meyan şerbeti içip içmediğini sordu.
Sargın'ın her akşam 3 bardak meyan şerbeti içtiğini öğrenen Prof. Dr. Tuzcu, uygun tedavi ile hastayı ölümden döndürdü.
Mehmet Sargın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazana 10 gün kala tüm tetkiklerini yaptırdığını safra kesesindeki küçük bir taş dışında sağlık sorunu tespit edilmediğini, ancak doktorun oruç tutmamasını önermediğini belirtti.
Buna rağmen oruç tuttuğunu ifade eden Sargın, 10 gün oruç tuttuğunu ve her iftardan sonra evde hazırladığı meyan şerbetinden 3 bardak tükettiğini söyledi.
Sargın, aniden fenalaştığını ve hastaneye kaldırıldığını anlatarak, "Doktor tedaviye rağmen sağlık durumumda bir düzelme olmayınca meyan şerbeti içip içmediğimi sordu. Doktor rahatsızlığıma meyan şerbetinin sebep olduğunu söylediğinde çok şaşırdım. Artık meyan şerbeti içmeye korkuyorum. Bir bardak belki tüketirim ama daha fazla tüketmeme kararı aldım. Çünkü bana zarar verdi" diye konuştu.
Sargın, herkese meyan şerbeti içerken dikkatli olmalarını ve bir bardaktan fazla tüketmemeleri tavsiyesinde bulundu.
Mehmet Sargın'ın kardeşi Ahmet Sargın da, meyan şerbetini evde kendilerinin hazırladığını ve severek tükettiklerini anlatarak, abisinin rahatsızlanmasından sonra meyan şerbeti içmeye korktuğunu söyledi.
Sargın, meyan şerbetini artık doktorların tavsiye ettiği ölçüde tüketeceklerini belirtti.
Meyan şerbetinin dozunda içilmesi uyarısı
DÜ Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alparslan Kemal Tuzcu, meyan bitkisinin köklerinden yapılan ve bölgede özellikle ramazanda bolca tüketilen meyan şerbetinin, bilinçsizce tüketilmesi halinde ölümcül sonuçlara neden olabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Tuzcu, meyan bitkisinin kökünün kaynatılması ile elde edilen meyan şerbetinin yaz sıcaklarında ve ramazanda bolca tüketildiğine dikkati çekerek, buna bağlı gelişen rahatsızların da tespit edilmeye başlandığını belirtti.
Meyan şerbetinin aroması olan, insanların severek tükettiği tavsiye edilen bir içecek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tuzcu, ancak bol tüketildiği taktirde potasyum kaybı ve buna bağlı olarak gelişen tansiyon yükselmesi ve ritm bozukluğuna yol açtığını söyledi.
Tuzcu, bazı mide ilaçlarının içeriğinde de meyan kökü bulunduğunu kaydederek, şöyle dedi:
"Bazı vatandaşlar severek tüketmelerinin yanı sıra bazı vatandaşlar mideye iyi geldiği düşüncesiyle de meyan kökünden elde edilen şerbeti bolca tüketme eğilimi gösteriyor. Ancak her şeyde olduğu gibi meyan şerbetinin de dozunda kullanılmasını öneriyoruz. Çünkü meyan şerbeti dozunda tüketilmediğinde ölümcül risk taşıyor.Yaşlılar, şeker hastaları ve tansiyon hastalarının meyan şerbeti tüketimine sınır getirilmesinde yarar var. Tüketimin günlük bir bardağı geçmemesini öneriyoruz. Evde hazırlanan meyan şerbetinin çok konsantre olmamasına özen gösterilmeli, hazırlarken bir bilene danışılarak yoğunluğu ayarlanmalıdır. Hipertansiyon bilinen ölüm nedenlerinin başında geliyor. Böyle olunca da meyan şerbetinin bol tüketimi de tansiyonu tetikler. Bu da krize yol açabildiği gibi beyin kanaması ve krize bağlı diğer acil durumlara ve ölüme yol açabilir."
Ölümden döndü
Prof. Dr. Tuzcu, Mehmet Sargın'ın hastaneye başvurduğunda kan basıncı değerlerinin son derece yüksek olduğunu değerlerin 24-14 olarak tespit edildiğini belirterek, laboratuvar sonuçlarında potasyum değerinin düşük olduğunun görülmesinin ardından hastaya tükettiği gıdaları sorduklarını söyledi.
Sargın'ın günde 3 bardak üst üste meyan şerbeti içtiğini söylemesi üzerine uygun tedavi ile bir haftalık tedavinin ardından hastanın sağlığına kavuştuğunu ifade eden Tuzcu, "Aksi taktirde beyin kanaması geçirebileceği gibi hayatı tehlikesi de söz konusuydu. Meyan şerbetinin ilk bir iki bardakta tuz tutucu etkisi vücuda zindelik verse de daha sonra vücutta potasyum dediğimiz tuzun kaybına neden oluyor. Bu da halsizlik, takatsizlik, bitkinlik ve tansiyon yüksekliği ile ağır bir tablo oluşturuyor. Meyan şerbeti iki bardaktan sonra vücutta potasyum dediğimiz tuzun kaybına neden olarak ritm bozukluğuna bağlı ölüm riski taşıyor" diye konuştu. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Meyan Şerbeti İçti, Ölümden Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?