Midilli'de, anakaraya gitmek için limanda bekleyen sığınmacılar, "gitmek istiyoruz" şeklinde slogan atıp yürüyüş düzenleyerek bekleme koşullarını protesto etti.
Limanda bekleyen sığınmacıların bir kısmı, havanın kararmasıyla bir araya gelip, "gitmek istiyoruz" sloganı eşliğinde yürüyüşe geçti. Babasının omzunda İngilizce "Teşekkür ederim ama burada kalmak istemiyorum, gitmek istiyorum, özgürlük istiyorum" yazılı döviz taşıyan çocuk, dikkati çekti.
Bir süre yürüyen göstericiler, daha sonra limana dönüp kayıt altına alınıp işlemleri tamamlanan sığınmacıları götürmek için bekleyen Sea Jets'e ait Tera Jet adlı 2 bin 100 yolcu, 600 araç kapasiteli feribota zorla binmek istedi.
Çağrılan polis ekiplerinin müdahalesiyle feribottan uzaklaştırılan sığınmacılar, zaman zaman yeniden harekete geçip feribota yöneldi. Bir kısmı polise şişe ve taş fırlatan göstericiler, limanda bekleyen diğer sığınmacılar tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı. Bu arada başına taş isabet edip baygınlık geçiren bir sığınmacıya, sağlık ekiplerince müdahale edildi.
Sığınmacılardan Şam'dan geldiğini ve adının Orhan Kabasakal olduğunu söyleyen kişi, gazetecilere, 10 günden beri beklediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Durumumuz berbat. Pislikte yaşıyoruz. Yemek vermiyorlar. Çocuklar hasta, her şey pahalı. İstanbul'da çok güzel yaşıyorduk. Polisler bizi gemiye sokmamak için dövüyor. Buradan Avrupa'ya geçmek istiyoruz. Denizi geçtik korkmadık ama burada bizi korkuttular."
Arapça konuşan bir sığınmacı ise koşullardan şikayet ederek, şunları söyledi:
"Avrupa'ya, insan haklarının olduğu yere geldiğimizi sanıyorduk. Yunanistan güya demokratik ülke. 10 gündür ne su, ne yemek, ne banyo, ne tuvalet, hiçbir şey verilmiyor. Belge bir dakikada hazırlanır, özellikle vermiyorlar. Polis bize kötü davranıyor. Bu nasıl insan hakları, nasıl hukuk. Belge için işi yokuşa sürüp bizi bezdirmeye çalışıyorlar. Ülkemizde savaş var, ondan kaçıp güya demokratik ülkeye geldik. Kurtulmak için her şeyimizi sattık. DAEŞ bile bunlardan merhametli. Bize çok kötü davrandılar, yazıklar olsun."
Olayların yatışmasının ardından bir kısmı liman bölgesine çadır kurmuş sığınmacıların zor koşullarda bekleyişi sürüyor.
Adada, resmi rakamlara göre çoğu Suriye uyruklu yaklaşık 10 bin sığınmacı bulunuyor.
Son Dakika › Yerel › Midilli'deki Sığınmacılardan Eylem - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?