Milas'ta Yeni Alternatif Gelir Kaynağı; Kayın Mantarı - Son Dakika
Yerel

Milas'ta Yeni Alternatif Gelir Kaynağı; Kayın Mantarı

Milas\'ta Yeni Alternatif Gelir Kaynağı; Kayın Mantarı

Muğla’nın Milas ilçesinde genç çiftçilere hibe desteği projesi kapsamında ilçede ‘Kayın (İstiridye) Mantarı’ yetiştiren genç çiftçiyi Kaymakam Eren Arslan ziyaret ederek, aile ekonomisine alternatif gelir kaynağı olabilecek mantarın yetiştirildiği yerde ürünün ilk hasadını kendi eliyle yaptı.

07.04.2017 16:09

Muğla'nın Milas ilçesinde genç çiftçilere hibe desteği projesi kapsamında ilçede 'Kayın (İstiridye) Mantarı' yetiştiren genç çiftçiyi Kaymakam Eren Arslan ziyaret ederek, aile ekonomisine alternatif gelir kaynağı olabilecek mantarın yetiştirildiği yerde ürünün ilk hasadını kendi eliyle yaptı.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, ilçede 'Kayın Mantarı' yetiştiren genç çiftçi Mehmet Karabıyık'ı ziyaret ederek ilk olarak mantarın yetiştirilmesi hakkında bilgiler aldı.

Yapılan destek hakkında bilgiler aktaran Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, 2017 yılı genç çiftçi hibe desteği başvurularını açıklamasının ardından kırsal kalkınma destekleri kapsamında Ziraat Mühendisi Selin Azizoğlu ve Kayın Mantarı Üreticisi Mehmet Karabıyık ortak bir çalışma yaparak Kayın mantarı yetiştirdiklerini belirtti.

Mantarın yetiştirilmesi hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Selin Azizoğlu; "İlgili proje İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Kayın (İstiridye) Mantarı destek projesinden üreticiye tohum sağlanmış olup, üretim aşamasından itibaren hasat zamanına kadar birlikte çalışılmıştır. Üretim sırasında; 5 paket saman, 1 çuval kavak talaşı, 10 kg kepek, 40 kg tohum (misel) kullanılmıştır. Kayın Mantarı karanlık ortamda %70-80 nem ve 15 derece sıcaklık ayarlaması yapılarak yetiştirilmektedir. Hasat birer ay arayla, 4 ayda 4 sefer yapılmaktadır. Her bir hasatta ortalama 500 kg ürün alınması hedeflenmektedir" dedi.

Aynı zamanda Kayın Mantarı'nın sağlıktaki yararını dile getiren Azizoğlu, "Proteince zengin bir besin kaynağıdır. Diyabetik açısından pek çok vitamin ve oligoelement içerir. Bol miktarda madensel tuz içeren mantar, zihinsel yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Düşük kaloriyle açlık duygusunu giderir. Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan Kayın Mantarı; şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin de düşmanıdır. Mantar bağışıklık sistemini güçlendirerek bünyeyi de hastalıklara karşı korur" diye konuştu.

Yapılan bilgilendirmenin ardından Kaymakam Eren Arslan, Kayın Mantarı Üreticisi Mehmet Karabıyık'ı tebrik ederek "Birçok derde şifa olan Kayın Mantarının üretiminin Milas'ta yapılması, ilçemize ve çiftçilerimize alternatif gelir kapısı sağlayacaktır. Günlük çalışmalarından ayrı olarak bu projeyle ilgili İlçe Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınan destekle ev ekonomisine katkı sağlayabileceklerdir. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yürüttüğü 'Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi' ile beraber, genç çiftçi Mehmet Karabıyık gibi diğer genç çiftçilerimizin bu projeden yararlanması Milas'a ve kendi ekonomik bütçelerine büyük destek olacaktır. Çiftçimize bol ve bereketli hasat yapmasını temenni ediyorum" dedi.

Program, yapılan hasadın sonunda Kaymakam Eren Arslan ve beraberinde bulunan kurum amirlerine pişirilen Kayın Mantarı ikram edilmesinin ardından etkinlik sona erdi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Milas'ta Yeni Alternatif Gelir Kaynağı; Kayın Mantarı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement