Yer fıstığı, zeytin, soğan ve seracılığın yaygınlaştığı Osmaniye'de mısır taneleri toprakla buluşmaya başlarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, üreticileri "toprak analizi" konusunda uyardı.
Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaliteli verim alınabilmesi için mısırın, Nisan ayında ekilmesi gerektiğini söyledi.
Osmaniye'de geçen yıl birinci ürün mısırın 179 bin dekar, ikinci ürün mısırın ise 280 bin dekar alanda ekildiğini belirten Sağlam, "Toplam 462 bin ton ürün elde edildi. Bu yıl ekim alanının yüzde 11 oranında düşeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü mısır topraktan mineral maddeyi en çok kaldıran, toprağı en çok yoran bitki. Toprağın genç kalması için alternatif bitkiler ekilmesi lazım" diye konuştu.
Her üründe olduğu gibi, mısır açısından da üreticilere yüksek rekolte ve kalite açısından gerekli desteğin sağlandığını bildiren Sağlam, çiftçilerin alın terinin karşılığını almalarının, kendileri için en büyük mutluluk olduğunu ifade etti.
Sağlam, mısır ekimi yapılacak tarlalarda üreticilerin mutlaka toprak analizi" yaptırmalarını isteyerek, şunları söyledi:
"Tarlanın gübreye ihtiyacı olup olmadığı ve atılacak gübre oranı bu analizler sonucu belirleniyor. Hiç gübre ihtiyacı olmayan bir tarlaya gübreleme yapıldığında boşuna masraf edilmiş olur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri ile bağlantılı çalışan çiftçiler karlı çıkar. Türkiye mısır üretimin yüzde 9'unun karşılandığı Osmaniye'de çiftçiler, ekimini yaptıkları ürünlerinin yetiştirilmesi sırasında mutlaka bizden yardım talebinde bulunsunlar. Bu her ürün için geçerli. Tarlaları için bizim yazdığımız reçeteleri kullansınlar. Bu şekilde hem ürün kalitesi artacak, hem de verim oranları yükselecek."
Sağlam, mısır fiyatların geçen yıl 58-62 kuruş civarında değiştiğini, bunun da çiftçiyi memnun eden bir rakam olduğunu sözlerine ekledi.
- OSMANİYE
Son Dakika › Yerel › Mısırda 'Toprak Analizi' Önemli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?