Siirt Müftüsü Faruk Arvas, "Camilerimizde Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuşan kardeşlerimiz hep birlikte aynı çatı altında okunan Kur'an-ı Kerim'i birlikte dinliyorlar. Bu da onların pekişmesine ve kaynaşmasına kardeşlik duygularının da daha iyi bir dereceye gelmesine vesile oluyor" dedi.
"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an'ı takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen mukabele geleneği, ramazanda Siirt'te de yaşatılıyor.
İl Müftüsü Faruk Arvas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelindeki 130 camide ramazan ayı boyunca mukabele okutulacağını söyledi.
Mukabelelerin Hz. Muhammed döneminden bugüne kadar camilerde uygulandığını dile getiren Arvas, şöyle konuştu:
"Bugün camilerimizde okunan mukabelede oradan geliyor ve karşılıklı okuma anlamındadır. Bu sünneti ihya etmek üzere efendimizin zamanından bugüne kadar özellikle ramazanı şeriflerde görevlilerimiz ve hafızlarımızdan Kur'an-ı iyi okuyanın mihraba geçerek Kur'an-ı sesli okumaları cemaatin de Kur-an'dan onu takip etmeleri ve dinlemelerine mukabele diyoruz."
Siirt'te köylere varıncaya kadar bütün camilerde öğleden önce veya sonra günde en az bir vakit mukabele okunduğuna işaret eden Arvas, mukabelede Kur'an-ı Kerim'in okunmasının teşvik edildiğini belirtti.
"Kardeşlik pekişiyor"
Mukabelelerde farklı dillerde insanların bir araya gelip aynı çatı altında kardeşliğin pekişmesine vesile olduğunu anlatan Arvas şöyle devam etti:
"Kur'an-ı Kerim'i anlayıp onu hayatımızda tatbik etmek çok önemli bir meseledir. Hem birliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirmeye yönelik aynı kıbleye yönelen ve aynı kitabı okuyan, aynı peygambere iman eden, aynı ibadeti ve duaları yapan bu paydalarda birleşen müminlerin bu mukabelelerin böyle birleştirici özelliği var. Camilerimizde Türkçe, Arapça ve Kürtçe konuşan kardeşlerimiz hep birlikte aynı çatı altında okuyup okunan Kur'an-ı Kerim'i birlikte dinliyorlar. Bu da onların pekişmesine ve kaynaşmasına kardeşlik duygularının da daha iyi bir dereceye gelmesine vesile oluyor."
Mukabele programlarına ilginin her geçen gün arttığına dikkati çeken Arvas, "Artık hangi camiye giderseniz gidin mukabele programı sırasında doludur. Ciddi bir alaka ve ilgi var bu da bizi ziyadesiyle memnun ediyor" dedi.
Mukabeleye katılan Mehmet Akif Aydın da camilerin uyuma mekanlarından çıkıp aslına döndüğüne şahit olduklarını kaydetti.
Aydın, "Camilerimiz sadece namaz kılmak için değil aynı zamanda dini sohbetlerin yapıldığı, ilmini geliştirmek isteyenler için birer mekan haline geldi. Diyanet İşleri Başkanlığının din yönünde son yıllarda yaptıkları atılımlar toplum içerisinde ciddi şekilde hissedilmeye başlandı" ifadesini kullandı.
Son Dakika › Yerel › Mukabele Kardeşliği Pekiştiriyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?