ZAFER GÖDER - Bolu'da 13 yaşındaki engelli kız, okçuluk sporu ile hayata tutunuyor.
Doğduktan sonra ailesi tarafından götürüldüğü hastanede "meningosel" hastalığı tespit edilen ve yapılan bir dizi ameliyattan sonra bedensel engelli olan 13 yaşındaki Esra Özkal, hayatını bu şekilde sürdürmeye başladı.
Özkal, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın hayata geçirdiği Engellilere Destek Programı (EDES) kapsamında Bolu Valiliği, Emniyet Müdürlüğü ve Bolu Polissporgücü Kulübü koordinesiyle uygulanan "Spor Engel Tanımaz Projesi" programına katılarak, okuldan kalan vakitlerinde okçulukla ilgilenmeye başladı.
Bolu Emniyet Müdürlüğü'ne ait spor salonunda arkadaşlarıyla okçuluk yarışmalarına hazırlanan Özkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedefinin bu spor dalında başarılar elde ederek, madalyalar kazanmak olduğunu söyledi.
Esra Özkal, doğuştan belinde bulunan su torbası alındıktan sonra "meningosel" hastalığının daha da belirgin hale geldiğini belirterek, "Bu hastalıktan kurtulmak için 9-10 tane ameliyat oldum. Şu anda hala hastalığın izlerini taşıyorum. Bacaklarımda bulunan şekil bozukluğu nedeniyle yürümekte zorluk çekiyorum" diye konuştu.
Okçuluk ile bir sene önce "Spor Engel Tanımaz Projesi" ile tanıştığını anlatan Özkal, okçuluğun çok güzel bir spor olduğunu, imkan bulduğu sürece bu spora devam etmek istediğini dile getirdi.
Özkal, okuldan çıkınca ve hafta sonları uygun zamanlarda antrenman yaptığını ifade ederek, okçuluk yapmadan önce masa tenisi oynadığını ama okçuluğun daha zevkli bir spor olduğunu kaydetti.
Kendisi gibi engelli olan insanların hayata küsmemesini ve kendilerine uğraşacak değişik aktiviteler bulmasını tavsiye eden Özkal, "Spor yapsınlar. Onlara da tavsiye ederim. Spor insanı hayata bağlıyor. Hedefim bedensel engelli milli okçular Ömer Aşık ve Merve Eroğlu gibi dünya şampiyonalarına gitmek, yarışmalara katılmak. Bunun için günde 300 ile 400 civarında ok atıyorum" ifadesini kullandı.
- "Meningosel" hastalığı
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nimet Kabakuş, Esra Özkal'ın hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamada, "meningosel" hastalığının bel kemiğinin ortasından çıkan ve özellikle bacaklara sinir taşıyan omurilik sinirinde meydana gelen bir anormallik olduğunu belirterek, "Bunun özelliği şu; çok kritik bir noktada, bel siniri fonksiyon dışı kalıyor. Keseleşiyor ve bu kesenin içindeki sıvının içine de bel kemiğinin elemanları giriyor. Dolayısıyla bu keseden ve dışarı fıtıklaşmadan dolayı bacaklara, bağırsaklara ve idrar torbasına gelen sinirler fonksiyon görmüyor. Bundan dolayı çocukların tamamen bacakları hareketsizdir" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Yerel › Okçulukla Hayata Tutundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?