Omü'de Hıdırellez Coşkusu - Son Dakika
Yerel

Omü'de Hıdırellez Coşkusu

Omü\'de Hıdırellez Coşkusu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) OMÜ Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen "Hıdırellez Şenliği" OMÜ Eğitim Fakültesi bahçesinde yapıldı.

06.05.2013 17:16

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) OMÜ Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen "Hıdırellez Şenliği" OMÜ Eğitim Fakültesi bahçesinde yapıldı.

Etkinliğe; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halis Ölmez, Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Prof. Dr. Mahmut Aydın, Dekanlar, Halkbilimi Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Güngör Kural, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Şölende Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Özdemir, " Hıdrellez; Türk dünyasının pek çok yerinde kutlanan mevsimlik bayramlarımızdandır. Kış mevsiminin sona erip yaz mevsiminin başladığı bugün, halk inanışına göre karaların peygamberi Hızır ile denizlerin peygamberi İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında 'Hıdrellez' seklini almıştır. Hıdırellez, ülkemizde ve Balkan coğrafyasında etkin bir biçimde kutlanmaktadır. Büyük şehirlerde daha az olmak üzere, kasaba ve köylerde Hıdırellez için önceden hazırlıklar yapılır. Bu hazırlıklar, evin temizliği, üst-baş temizliği, yiyecek-içeceklerle ilgili hazırlıklardır. Hıdırellez gününden önce evler temizlenir; çünkü temiz olmayan evlere Hızır'ın uğramayacağı düşünülür. Hıdrellez günü giyilmek üzere yeni elbiseler ve ayakkabılar alınır. Hıdırellez kutlamaları daima yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Hıdırellezde kırlara çıkılması ve baharın taze ürünlerinin (yeşil soğan, biber, salatalık vs.) yenilmesi bir gelenek halini almıştır. Bu yönüyle Hıdırellez, Türk dünyasındaki Nevruz algılamasıyla yapısal ve işlevsel açıdan örtüşmektedir" dedi.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan'ın öğrencilerle yumurta tokuşturmasıyla başlatılan Hıdırellez Şenliği, öğrencilerin yumurta tokuşturmaları, "martıval" denilen mani çekme ve okuma geleneğini canlandırmaları, halat çekme ve çuvalla koşu yarışmalarıyla devam etti. Katılımın yoğun olduğu şenlikte daha sonra öğrenciler davul-zurna eşliğinde eğlendiler; halay çekip, horon teptiler.

Ayrıca etkinlikte Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından, Hıdırellez'in geleneksel yiyecekleri olan; peynir, ekmek, domates, salatalık, yeşil soğan ve haşlanmış yumurta ikram edildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Omü'de Hıdırellez Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement