Organ Bağışı Haftası - Son Dakika
Yerel

Organ Bağışı Haftası

Organ Bağışı Haftası

İzmir Sağlık Müdürü Dr. Türkyılmaz: "Vatandaşlarımızın organ bağışı konusundaki tereddütlerini gidermeye çalışıyoruz"

03.11.2013 14:53

İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, vatandaşların organ bağışı konusundaki tereddütlerini gidermeyi amaçladıklarını söyledi.

Organ Doku Bağışı ve Nakil Haftası dolayısıyla İzmir Sanat Merkezi'nde Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Dr. Cezmi Karaca'nın katılımıyla eğitim paneli düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Sağlık Müdürü Dr. Bediha Türkyılmaz, yaşamını sürdürmek için yıllarca organ bağışı bekleyen insanların olduğunu, bazı hastaların aylarca hastanede kalp bağışı beklediğini belirtti.

Organ bekleyen binlerce insanın bulunmasına karşın vatandaşların yine de bağışta bulunma konusunda tereddüt yaşadığını anlatan Türkyılmaz, "Neden organ bağışlamakta tereddüt yaşıyoruz? Biz acı ve tatlı deneyimlerle bilgi eksikliğini gidermeye çalışıyoruz. Hayata tutunanların sayısını yükseltmek için organ bağışı konusundaki algıyı da yükseltmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Organ nakil şartları, nakil ameliyatları ve kadavradan naklin önemini anlatan Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ise "Transplantasyon bir mozaiktir, ülkemizin tamamının bu mozaikte yer alması gerekir" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu da Türkiye'de canlıdan nakil oranının yüzde 82, İspanya'da ise yüzde 5-7 civarında olduğunu belirterek, "Bu oran bizim ayıbımızdır, en kısa sürede bu ayıbı tersine çevirmemiz lazım" dedi.

Organ bağışında bulunanlara hediye verildi

Toplantıda yakınlarının organlarını bağışlayan ve organ nakliyle yaşama tutunanlara da çeşitli hediyeler verildi.

Trafik kazasında kaybettiği Burcu ve Burak adlı iki çocuğunun organlarını bağışlayan Erkan Yamaç da yaşadığı acıyı gözyaşları içinde anlatırken, organ bekleyen hastalara umut olmaktan duyduğu mutluluğu da dile getirdi.

Burcu ve Burak Yamaç'ın annesi Bedriye Yamaç ise "Çocuklarım öldüğünde benden organlarını isteseler o an veremeyebilirdim ama eşimi bu onurlu davranışından ötürü kutluyorum ve alnından öpüyorum" dedi.

Erkan ve Bedriye Yamaç çiftinin çocuklarından alınan karaciğer ile yaşama dönen Emine Gül de "Bugün Yamaç ailesiyle burada olmaktan mutluyum ama keşke çocukları ölmeseydi. Bağış kararı aldıkları için onlara minnettarım" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement