Osmancık'ta Doğalgaz Zirvesi - Son Dakika
Yerel

Osmancık'ta Doğalgaz Zirvesi

Osmancık\'ta Doğalgaz Zirvesi

Çorum'un Alaca, Osmancık ve İskilip ilçelerinin doğalgaza kavuşturulması için çalışmalar devam ediyor.

22.07.2013 16:00  Güncelleme: 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çorum'un Alaca, Osmancık ve İskilip ilçelerinin doğalgaza kavuşturulması için çalışmalar devam ediyor.

AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu başkanlığında, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın valiliklere gönderdiği son tamim doğrultusunda her üç ilçenin doğalgaza kavuşturulması için yapılan çalışmalar ve bundan sonra izlenecek yol haritasının masaya yatırıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Uslu'nun yanı sıra AK Parti Çorum milletvekilleri Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Alaca Belediye Başkanı Muhammet Esat Eyvaz, İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, AK Parti Çorum İl Başkanı Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Alaca İlçe Başkanı Ümit Tokgöz katıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Alaca, Osmancık ve İskilip'in doğalgaza kavuşması ile ilgili siyasi sürecin tamamlandığını belirterek, "Siyaset görevini yapmıştır. Bundan doğalgaz kullanıp kullanmama noktasında inisiyatif vatandaşta" dedi.

2010 yılında Alaca ve Osmancık ilçelerinin doğalgazla buluşturulacağına dair sözler verilerek, beyanlarda bulunulduğunu hatırlatan Uslu, aradan geçen 3 yıllık süreçte Osmancık ve Alaca'da doğalgaz abone müracaatının 3 bin'eri geçmiş olmasına rağmen bir türlü doğalgaz konusunda mesafe kat edilemediğine dikkat çekti.

Bu konuda hukuki referanslar olup olmadığına dair yaptığı araştırmalarda yeterli referans olmadığını ve sözler verilmiş olduğunu gördüğünü dile getiren Uslu, "Bu sözlerin verilmiş olması hukuken olmasa da siyaseten bizi bağlar. Sayın Başbakanımız dahil bu konuda ilgililer nezdinde girişimlerde bulunduk. Taleplerimizi dile getirdik. Toplumdaki beklentiye tercüman olduk. ve Bakanlar Kurulu Kararı 28 Nisan 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelere doğalgaz götürülmesinin koşullarını belirlemek üzere yetkilendirildi. Kararda yer alan "toplam elektrik abone sayısı" deyimi bizim için bir imkansızı dile getiriyordu. Toplam elektrik abone sayısı nerdeyse mesken abone sayısının yüzde 50'nin fazlasını oluşturmaktadır. Oysa mesken abone sayısıdır bizim dikkate almamız gereken. Türkiye'de 32-33 milyon abone var. Buna karşın 18 milyon mesken aboneliği var. Aynı şey Alaca ve Osmancık'ta da geçerli. Burada İskilip'te önemli bir ilçemizdir. İskilip ilçesinin de dikkate alınmasını istedik. 7 Mayıs 2013 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımız sayın Taner Yıldız'ın katılımıyla meclisteki odamda bir toplantı gerçekleştirdik. Çorum milletvekillerimiz Cahit Bağcı ve Murat Yıldırım ile belediye başkanlarımız da hazır bulundu. Mesken sayısının baz alınması ve daha önce verilen sözlerin gereğinin yapılması yönündeki talep ve beklentilerimizi ifade ettik. Aynı şekilde Enerji Bakanımızın yanı sıra sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile de görüşme yaptım. Başbakan Yardımcımız Babacan talebimizin makul olduğunu belirterek, Enerji Bakanımız Yıldız ile bir görüşme yaptı. Böylece tarafımızdan giden talepler Bakanlar Kurulu içerisindeki desteği artırıldı. ve ikincil düzenleme yapılırken gereken destek verildi. Burada sundukları katkılar ve verdikleri desteklerden dolayı Sayın Başbakanımız başta olmak üzere Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan ve Enerji Tabi Kaynaklar Bakanı sayın Taner Yıldız'a teşekkür ediyorum" dedi.

18 Temmuz 2013 tarihinde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın tamim çıkartarak valiliklere gönderdiğini açıklayan milletvekili Salim Uslu, bundan sonra doğalgaz talebini toplayacak kurum Valilik ve İl Özel İdaresi olacağını ancak belediyelerinde bu sürecin içerisinde yer alacağını bildirdi.

Burada aynı şartların olduğunu anlatan TBMM İdare Amiri Uslu, açıklamasında şunları kaydetti; "Bizim talebimiz olan toplam elektrik sayısı yerine mesken elektrik abone sayısının yüzde 60'ı şeklinde bir yaklaşım gösterildi. Bu hem erişim bakımından bir kolaylık sağlamaktadır hem de bizim talebimizin yerine gelmesi açısından önemli bir gelişmedir. Burada Alaca, Osmancık ve İskilip'te siyasi beyanların ötesinde hukuki geçerliliği olan bir referans belgesi elimizde bulunmaktadır. Şimdi yapılması gereken şey belgeden hareketle 'doğalgaz ne oldu, ne zaman gelecek, niçin gelmiyor' diye talepte bulunan hemşerilerimizin bize sormak yerine kararlılık ortaya koymaları gerekiyor. Doğalgazın temizliği, ucuzluğu, kolaylığı ve diğer avantajları gözünün de bulundurulduğunda doğalgaz talebinin çok hızlı şekilde artırılarak yapılması lazım"

Temmuz ayı sonuna kadar elektrik abone sayısına ilişkin, 29 Ekim 2013 tarihine kadar ise müracaatlar toplanarak bakanlığa iletileceğini anlatan Uslu, "Belediyeler, kaymakamlar, seçilmişler, atanmışlar herkes ilçelerimizin konforunu yükseltmek adına sağlıklı akaryakıt tüketimini gerçekleştirmek adına, temiz bir çevre adına doğalgaz müracaat sayısını hızlı bir şekilde artırmalıyız. Alaca Osmancık ve İskilip'in doğalgaza kavuşmasıyla ile ilgili siyasi süreç tamamlandı. Bundan sonra irade halkımızda. Doğalgaz tüketmek isteyenler, doğalgaz konusunda ısrarlı olanlar. Kendileri, komşuları, akrabaları dostları, arkadaşları herkese ulaşarak doğalgaz kullanımına müracaat yapıp yapmadığına dair araştırmalı. Sorgulamalı ve yapmayanların doğalgaz müracaatının teşvik edilmesi gerekmektedir. Buraya kadar ben görevimi yaptım. Siyaset görevini yapmıştır doğalgaz kullanıp kullanmama noktasında inisiyatif vatandaşta. Şimdi vatandaş bir an önce doğalgaz kullanımı müracaatını devreye sokmalı kararlığını ortaya koymalı. Bundan önce olduğu gibi yine ortak akılla ve bir takım ruhuyla yapılacak çalışma ile elektrik mesken abone sayısının yüzde 60'nını iyi bir performansla kısa sürede tamamlayacağız" - ÇORUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Osmancık'ta Doğalgaz Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement