Fabrikalaşma ile beraber seri üretimin yapıldığı tarım aletleri, Diyarbakır'da 44 derecelik hava sıcaklığının altında el emeği ile üretiliyor.
Demirci ustası Eşref Koç, demire eskiden örs ve çekiç ile şekil verildiğini belirterek, günümüzde fabrikaların seri üretim yaptığını ancak bir miktarı makine yardımıyla geri kalan işin ise tamamını kendi el emekleri ile ortaya çıkarttıklarını söyledi. Diyarbakır'da 44 dereceyi bulan hava sıcaklığının altında demir dövmenin zorluğunu dile getiren Koç, mesleklerini yaşatmanın önemli olduğunu ifade etti. Tarımda makineleşmenin işlerini azalttığını aktaran Koç, bunun yanında tarım makinelerinin her işi yapamadığını ve çiftçiliğin var olduğu bütün süreç içerisinde kendi mesleklerinin yaşayacağını aktardı. Hava sıcaklığına ocağın ısısını da eklediklerinde yaklaşık bin derecelik sıcaklıkta çalışmak zorunda kaldıklarını anlatan Koç, mesleklerini yaşatmak adına bu sıcaklığa katlandıklarını vurguladı. Çalıştıkları sektörde kalifiyeli eleman bulma sıkıntısı çektiklerini bildiren Koç, bu anlamda meslek liselerinde bu sektör için bölümlerin açılması gerektiğini kaydetti. Koç, "Bu mesleği biz babalarımızdan aldık, onlarda kendi babalarından aldılar. Bu manada demircilik mesleğinde bir tarih ve kültür yatmaktadır. Bu mesleğin koruma altına alınıp yaşatılması gerekir" dedi.
Çiftçilerin kullandığı, orak, balta, çapa, dirgen, tırpan gibi malzemeler üreten demirci esnafı, mesleklerini yaşatmak için yoğun çaba göstereceklerini dile getirdi. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › (Özel Haber) Diyarbakır Sıcağında Mesleklerini Yaşatmaya Çalışıyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?