Piri Reis Haritaları Kepez'de Sergileniyor - Son Dakika
Yerel

Piri Reis Haritaları Kepez'de Sergileniyor

Piri Reis Haritaları Kepez\'de Sergileniyor

UNESCO'nun, büyük Türk-Osmanlı denizcisi ve haritacısı Piri Reis'e ait Dünya Haritasının 500.yıldönümü olması münasebetiyle 2013'ü "Piri Reis Yılı" ilan etmesinden dolayı düzenlenen sergi Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde (EBKM) açıldı.

14.03.2013 13:20

UNESCO'nun, büyük Türk-Osmanlı denizcisi ve haritacısı Piri Reis'e ait Dünya Haritasının 500. yıldönümü olması münasebetiyle 2013'ü "Piri Reis Yılı" ilan etmesinden dolayı düzenlenen sergi Erdem Bayazıt Kültür Merkezi'nde (EBKM) açıldı.

Kepez Belediyesi, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ve Antalya Tanıtım Vakfı işbirliğiyle "Piri Reis Haritaları" adlı sergide, Piri Reis'in çizdiği 7'si Antalya yöresine ait 38 adet harita yer alıyor.

Serginin açılış töreninde bir konuşma yapan Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel,

Türk milletinin, Anadolu coğrafyasında tesadüfen değil, bilgisiyle, emeğiyle ve misyonuyla bulunduğuna işaret etti. Türk-İslam medeniyetinin değerlerini, yeni kuşaklara aktarma çabasına destek verenlere teşekkür edilmesi gerektiğine vurgu yapan Yüksel, "Çok büyük bir değerimiz olan Piri Reis, bu coğrafyada tesadüfen bulunmadığımızın önemli bir kanıtıdır" dedi.

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de konuşmasında, "Nasıl oluyor da yüz yıllar önce bir Türk denizcisi, modern dünyanın teknikleriyle yapılan haritaların benzerlerini çok az yanılgıyla, hatayla nasıl yapabildi? Yüzyıllar önce yaşayan büyüklerimiz, kalpleriyle beyinlerini birleştirip, kalemlerinin ucundan mürekkep halinden damlatmayı becerdiler. Piri Reis de kalemiyle o irfan mürekkebinden haritalar çizmiş" dedi.

Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen de UNESCO'nun 2013'ü Piri Reis'i "Anma Yılı" olarak ilan ettiğini anımsattı. Şen, anma yılının turizm boyutunu da düşünerek Piri Reis Dünya Haritası'nın kartpostal baskısını yaptıklarını anlattı.

Piri Reis'in, çizdiği haritalarla 500 yıl önce dünyaya, bugünkü dünyanın aynısını tanıttığına işaret eden ATAV Başkanı Şen, Alanya'dan Kaş'a kadar Antalya'nın kıyılarını çizen Piri Reis'in çok önemli bir değer olduğunu ifade etti.

Harita Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Başkanı Ramazan Eciş de insanlığın ortak değeri olan Piri Reis haritalarını ve Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sini gelecek nesle içeriği ile birlikte aktarılması ve anlatılmasının önemine dikkat çekti.

Eciş, "Bu sergide Anadolu coğrafyasında yetişen kendi değerlerimizden olan ve tüm dünyaca kendi alanında zirve şahsiyetlerinden kabul edilen Piri Reis'in eserlerini, çocuklarımıza, gençlerimize anlatmayı ve aktarmayı, sergi ile de görsel kısmını kamuoyuna paylaşmayı amaçladık." ifadesini kullandı.

Ramazan Eciş, sergiyi hazırlarken Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde bulunan orijinal Kitab-ı Bahriye'deki haritalardan, metinlerden, İstanbul Deniz Müzesi envanterinde yer alan harita dijitallerinden ve metinlerden faydalandıklarını belirtti.

Daha sonra protokol, 7'si Antalya yöresine ait 38 adet haritanın, gemi maketi ustası Ümit Durak'ın yaptığı bir adet kadırganın, Piri Reis'in portrelerinin olduğu sergiyi, açılış kurdelesini keserek ziyarete açtı.

Açılışa, Ak Parti Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar, Ak Parti Konyaaltı İlçe Başkanı Osman Ali Eciş, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Başkan Yardımcısı Mesut Kocagöz, meclis üyeleri,

Fettah Tamince Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi öğrencileri de eşlik etti.

"Piri Reis Haritaları" sergisi EBKM fuayesinde 29 Mart'a kadar gezilebilecek. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Piri Reis Haritaları Kepez'de Sergileniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement