Rıs Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Rıs Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Çalıştayı Yapıldı

Rıs Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Çalıştayı Yapıldı

RIS Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Planı çerçevesinde düzenlenen çalıştay, Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın katılımıyla yapıldı.

07.03.2017 16:59

RIS Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Planı çerçevesinde düzenlenen çalıştay, Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın katılımıyla yapıldı. Vali Çakacak, rekabetin altın kuralı yükte hafif, pahada ağır ürün üretmek ve satmak olduğunu belirterek, "RIS Plus Mersin Projesi, geleceğin şartlarına uygun bir Mersin ekonomisinin, ar-ge ve inovasyona dayalı olarak nasıl geliştirilebileceğinin yollarını arayan bir bölgesel strateji çalışmasıdır" dedi.

Mersin Valiliği himayesinde, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi ve Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliği ile yürütülen RIS Plus Mersin'in ilk çalıştayı olan 'Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Çalıştayı' Divan Otel'de gerçekleştirildi. Tarım, gıda, imalat sanayi ve lojistik sektörüne yönelik düzenlenen çalıştaya, Türkiye İstatistik Kurumu Adana Bölge Müdürü Durmuş Ali Şahin, MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lütfi Altunsu, ilgili kurum amirleri, kamu kuruluşu niteliğindeki meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Vali Çakacak: "Rekabetin altın kuralı yükte hafif, pahada ağır ürün üretmek ve satmaktır"

Vali Çakacak, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, katma değerli üretim ve rekabetçiliğin günümüz ekonomik sisteminin birer yapıtaşı olduğunu söyledi. Bu nedenle ürünün ne kadar satıldığından çok ne kadara satıldığının, ne kadar ihracat yapıldığının değil, kilogram başı ihracat değerlerinin temel alındığını dile getiren Çakacak, rekabetin altın kuralının yükte hafif, pahada ağır ürün üretmek ve satmak olduğunu ifade etti. Çakacak, bu sistemde fark oluşturabilmek için bilgi ve teknoloji düzeyi yüksek, ar-ge ve inovasyona dayalı, kaynakların etkin ve verimli kullanıldığı, yeni istihdam imkanlarının sağlandığı, adil ve refah düzeyi yüksek bir ekonomik modele ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

RIS Plus Mersin Projesi'nin, geleceğin şartlarına uygun bir Mersin ekonomisinin, ar-ge ve inovasyona dayalı olarak nasıl geliştirilebileceğinin yollarını arayan bir bölgesel strateji çalışması olduğunu ifade eden Çakacak, "Mersin, ülkemizin inovasyonun önemini ve geleceği şekillendirmedeki rolünü ilk kavramış kentidir. 2005-2008 yılları arasında uygulanan RIS Mersin Projesi, Türkiye'de ve AB üyesi ülkeler dışında uygulanan ilk Bölgesel İnovasyon Stratejisi olmuş, bu kapsamda kentimizde çok önemli faaliyetler gerçekleştirilmiştir. Tarım, gıda, lojistik ve turizm alanlarında platformlar oluşturulmuş, inovatif yaklaşımların nasıl sergileneceği, bu sektörlerin geleceğe nasıl taşınacağı tartışılmıştır. Kentimiz, ilgili sektörlerde oluşturulan master planları ve gerçekleştirilen kümelenme faaliyetleri ile RIS Mersin deneyiminden önemli kazanımlar elde etmiştir" diye konuştu.

"RIS Plus Mersin Projesi'nin önceliği süreklilik ve sürdürülebilirlik olacaktır"

İnovasyon kavramının değişimi sürekli kılmayı ve ayak uydurmada süreklilik sağlamayı temel aldığının altını çizen Çakacak, bu nedenle de "Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi" kavramının hızla benimsenmeye başlandığını dile getirdi. RIS Plus Mersin Projesi'ni tüm paydaşlarının destek ve katkılarıyla başlattıklarını anımsatan Çakacak, projeyle inovasyona dayalı ekonomik büyümenin sağlanabilmesi için gerekli olan bir stratejik plan hazırlanarak, tüm paydaşların görevlerini tanımlayan, önceliği süreklilik ve sürdürülebilirlik olan bir eylem planının oluşturulmasının ardından uygulama safhasına geçileceğini kaydetti.

Stratejinin doğru belirlenerek, proje uygulama safhasının verimli ve etkin geçmesi için bu çalıştaylarda ortaya konan görüş ve önerilerin büyük önem taşıdığını söyleyen Çakacak, şöyle devam etti: "Mersin Valiliği olarak kentimizin kalkınmasına, ekonomimizin büyümesine, insanımızın refah düzeyinin artmasına katkı sağlayacak her çalışmaya öncülük etmeyi, destek olmayı ve kentin dinamikleri arasında gerekli koordinasyonu sağlamayı kararlılıkla sürdürmekteyiz. Siz değerli iş insanlarımızın da kentimizin kalkınmasına katkı sunacak her çalışmaya destek olacağınıza ve sahipleneceğinize inancımın tam olduğunu ifade etmek istiyorum."

ÇKA Genel Sekreteri Altunsu'nun proje hakkında genel bilgiler içeren konuşması ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Tamer Gök'ün proje ile ilgili teknik sunumunun ardından RIS Plus Mersin Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Çalıştayı'na geçildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Rıs Plus Mersin: Akıllı Uzmanlaşma Stratejisi Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement