Medicalpark Gaziantep Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın, kalp sağlığı için beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi.
12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Aydın, "Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesi ile birlikte koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Sağlıklı beslenme, hazır gıda yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır" dedi.
Hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmanın önemli olduğunu anlatan Ecem Aydın, şöyle konuştu: "Kalbiniz gereksinimi olan kanı, kalp damarlarından alır. Kalp damar hastalığı, kalp damarlarının kısmen daralması, hatta tıkanması sonucu oluşur. Tıkanma sonucu kalp yeteri kadar beslenemez, oksijensiz ve besinsiz kalır. Bu yüzden gerektiği gibi çalışamayabilir. Özellikle şişmanlık ve sigara kalp hastalıklarına neden olan en önemli iki sebeptir. Şişmanlığın kalp hastalıkları için tek başına bir risk faktörü olması yanında, hipertansiyon gibi diğer problemlere de yol açtığı artık bilinmektedir. Şişmanlık koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, kolesterol seviyesinin yüksek olmasına doğrudan neden olabilmektedir. Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklı. Buna beslenme şeklinizi değiştirerek ve yukarıda belirttiğimiz risk faktörlerine dikkat ederek başlayabilirsiniz."
SAĞLIKLI BESLENİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın, kalp sağlığı için sağlıklı yiyecekler tüketmek gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Kolesterolü gerekli seviyeye düşürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için tereyağı, iç yağı gibi hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Zeytinyağı, ayçiçek, mısır özü, soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Kırmızı eti mümkün olduğunca yemeyin. Et tercihleriniz balık, hindi, tavuk olsun. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakat tatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Düşük kalorili sebze ve meyveler kalp hastalıklarına karşı koruyucu madde içerir. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Beslenmenizde beyaz un yerine işlenmemiş buğday unu (kepekli) tercih edin. Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen çocuklarınıza bamya, fasulye, salata, meyve yemesini öğretin. Çocuklarınızı Fast Food-hamburgerden uzak tutun."
BEL ÖLÇÜNÜZE DİKKAT EDİN!
Yağların karın çevresinde toplanmasının özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın, "bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimi geçmemesi gerektiğini söyledi.
DÜZENLİ SPOR YAPIN STRESTEN UZAK DURUN!
Tembellik ve aşırı stresten uzak durmak gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Düzenli egzersiz, kalp hastalıkları ve kalp krizinden korur. Kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. Ancak 35 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçin. Egzersizin en ideali uzun yürüyüşlerdir."
KALP DOSTU BESİNLER
Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Aydın, kalp dostu olan besinleri şöyle sıraladı:
"Sarımsak; içinde bulunan besin öğelerinden dolayı damar içinde pıhtılaşmayı engelleyerek koroner kalp hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Her gün 1 diş sarımsak ezerek tüketilmeli.
Balık ve balık yağı; kanama zamanını uzatır, damar içi tıkanıklarının azalmasında etkindir.
Ceviz, fındık; yüksek antioksidan özelliği olan omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve posa içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık, 2-3 ceviz tüketilmelidir.
Yulaf, çavdar, tam buğday unu; B ve E vitamini içeriklerinden dolayı kalp hastalıklarını önleyici özellikleri vardır. Yulaf gevreği, tam buğday ekmeği, arpa, yulaf, çavdar ekmeklerinin, bulgur pilavının tüketimini artırabilirsiniz.
Yeşil çayda; bulunan polifenoller antioksidan özelliği nedeniyle kalp hastalıklarının engellenmesinde etkili oluyor.
Kırmızı üzüm, içeriğindeki yüksek antioksidanlardan dolayı kalp hastalıklarında olumlu etkisi vardır. Özellikle çekirdekli kuru siyah üzümün tüketimi önerilir.
Domates-karpuz, antioksidan özelliği olan laykopeni yüksek oranda içeriği için yapılan araştırmalarda kalp hastalıkları oluşum riskini azalttığı görülmüştür.
Keten tohumu; doymamış yağ asitleri, potasyum, posa, E vitamini ve omega -3 içeriyor. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Her gün 1 çorba kaşığı taze çekilmiş keten tohumunu yoğurt, çorba gibi besinlerin içine katarak tüketebilirsiniz." - GAZİANTEP
Son Dakika › Yerel › Sağlıklı Beslenin Uyarısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?