Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi İstihdama Yönelik Kurslar Açacak - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi İstihdama Yönelik Kurslar Açacak

Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi İstihdama Yönelik Kurslar Açacak

Sarıkamış'ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün 2011-2012 eğitim-öğretim yılı çalışmalarının değerlendirilmesi, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında yapacağı çalışmalar ve açacağı kurslar hakkında yol haritasının belirlenmesi, Kurs çeşitliliğinin...

08.10.2012 09:45

Sarıkamış'ta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün 2011-2012 eğitim-öğretim yılı çalışmalarının değerlendirilmesi, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında yapacağı çalışmalar ve açacağı kurslar hakkında yol haritasının belirlenmesi, Kurs çeşitliliğinin arttırılması, Kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla ilgili 'Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği' komisyon toplantısı yapıldı.

Sarıkamış Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş Başkanlığı'nda yapılan 'Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği' komisyonu toplantısına; Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Merkez Komutanı Albay Alpan Ofluoğlu, Cumhuriyet Savcısı İbrahim Temel, Emniyet Müdürü Cem Boçkay, Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen ve Şube Müdürü Süleyman Ömeroğulları, Müftü Hamdi Uzunharman, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Melik Gül, Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Müdürü Enver Yıldız, Kazım Karabekir Lisesi Müdürü Mete Yıldırım ve Halk Eğitimi Merkezi Planlama Komisyonu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş, toplantıya ilişkin bilgi verirken, ilçenin ihtiyaçları ve sosyo-ekonomik yapısına uygun çalışmalar yapmayı planladıklarını söyledi.

Türk eğitim sisteminin örgün ve yaygın eğitim olarak ikili bir yapı art ettiğini belirten Kaymakam Erdoğan Turan Ermiş; "Örgün eğitim belli bir yaş gruplarında ve zorunlu olarak yapılmaktadır. Yaygın eğitim bunun dışında kalan sosyal-kültürel kurslar, okuma-yazma, biçki-dikiş, ev ekonomisi, çevre sağlığı gibi birçok alanı kapsamaktadır. Amaç halk eğitim usta öğreticisine iş bulmak değildir. Gayretli, iyi niyetli, istihdama yönelik kursların açılması sağlanmalıdır. Kurslarımız daha verimli ve profesyonel olmalıdır. Türkiye'nin en önemli kış turizm merkezlerinden olan ilçemizde birçok turizm tesisi bulunmakta, buralarda çalışabilecek garson, aşçı gibi kişilere dönük kurslarımızı artırmalıyız. Yine unutulmaya yüz tutmuş el sanatları için kurslar ihmal edilmemelidir. Yaygın eğitimde açılacak kurslarda çalışmaların benimsenmesi ve gönüllü katılım esastır. Kursiyerlerin belli bir mesleki bilgi ve beceri kazandırmak suretiyle bir meslek sahibi olmaları sağlanmalıdır" dedi.

Teknolojik alanda kaydedilen gelişmelerle baş edebilmek için, 'Hayat Boyu Öğrenme'nin, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ifade eden Ermiş; "Komisyonumuz ilçedeki resmi ve sivil toplum kuruluşları ile Hayat Boyu Öğrenme alanında işbirliği ve koordinasyonunu sağlamak, etkinlikleri planlamak ve uygulamaya koymak, hizmet tekrarı ve kaynak israfını önlemek, verimliliği artırmak amacıyla toplanmış bulunmaktadır. Dünyadaki değişim ve gelişmelerle birlikte işgücü piyasasında yaşanan istikrarsızlık, ulusal ve uluslararası düzeyde işgücü hareketliliğinin yoğunlaşması ve teknolojik alanda kaydedilen gelişmelerle baş edebilmek için hayat boyu öğrenme, günümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bilim ve teknolojideki hızlı ve kapsamlı gelişmeler her alanda sürekli değişim yaratmakta ve yeni talepler ortaya çıkarmaktadır. Bu gelişim ve değişime uyum sağlama, sadece okul dönemlerinde öğrenilen bilgilerle mümkün olamadığından, kişinin kendini sürekli yenilemesi ve geliştirmesi ancak hayat boyu öğrenme ile mümkün olabilmektedir. Bu açıdan, eğitim sistemi geleneksel eğitim anlayışı sınırlarının ötesine geçerek toplumun gereksinimlerini hayat boyu öğrence yaklaşımı ile ele alacaktır. Bu sistemin uygulamaya geçirilmesi ile eğitim sistemi ekonomi piyasasının beklentilerini sağlayacak kalifiye eleman yetiştirerek istihdam eğitim ilişkisini güçlendirecektir" diye konuştu.

"İSTİHDAMA YÖNELİK KURSLAR AÇILACAK"

Komisyon üyelerinin görüşlerini de dinleyen Kaymakam Ermiş, bilgilendirmeye ve istihdama yönelik kursların açılmasının önemine değinerek, özellikle engelli vatandaşlarımızın bakımı ve hayatının kolaylaştırılmasına yönelik kursların açılması yönünde çalışma yapılmasını istedi.

Komisyon üyelerinin yapacakları anket çalışmaları sonucuna göre, vatandaşlardan gelecek talepler doğrultusunda yeni kurslar açılacağını belirten Ermiş; "Kaymakamlık olarak yalnız Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde değil, SODES ve İşkur aracılığıyla da kurslar açıyoruz. Yalnız Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde 1711 çeşit kurs açılabiliyor. Öğretmenlerimizle talep edilen her türlü kursu açmaya hazırız. Mesleki ve teknik kurslar, genel kurslar, okuma - yazma kursları ile sosyal ve kültürel kurslar adı altında açılmaktadır. Sarıkamış'ta bu kurslarımızla beraber daha çok istihdama yönelik kurslara yöneleceğiz. Komisyon üyelerimiz vatandaşlarla görüşecek, anket ve gözlem gibi bilimsel yöntemleri kullanarak kapsamlı bir çalışma gerçekleştirecekler. Bu çalışmalar doğrultusunda açılması istenen kurslar belirlenecek. Bu şekilde Sarıkamış'ın en ücra köşesinde yaşayan vatandaşlarımıza bile hitap edecek kurslar açacağız. Sarıkamışlılardan tek isteğimiz gelip kurslara kayıt olmaları. 12-15 kişi toplandığı anda kurslarımızı açıyoruz" şeklinde konuştu.

Ardından Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Ahmet Melik Gül tarafından 2011-2012 eğitim-öğretim yılında yapılan faaliyetler ve istatistiki verilere dayalı olarak 2010-2011 ve 2011-2012 yıllarına ait karşılaştırmalı olarak komisyon üyelerine bilgilendirme yapıldı. Ayrıca Gül, yapılan çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Sunumda 2011-2012 eğitim-öğretim yılında farklı branşlarda 186 kurs açıldığını bu kurslardan 2 bin 697 kadın ve

3 bin 66 erkek olmak üzere toplam 5 bin 763 kursiyerin yararlandığını belirtti.

2012-2013 eğitim-öğretim yılında açılması planlanan kurslar hakkında da bilgi veren Gül; "Ortaokullarımızda talepler doğrultusunda SBS Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kursları açılacak. Ortaöğretim kurumlarımızda talep edilen bütün branşlarda YGS ile LYS kursları açılacak. Planlanan bu kurslardan başka halkımızın talep ettiği kurslar mevzuat çerçevesinde yıl boyunca açılmaya devam edecektir" dedi.

Daha sonra komisyon üyelerinin teklif ve önerilerinin dinlenmesinin ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Bülent Dağdelen kısa bir değerlendirme konuşması yaptı. Her alanda iyileşmeyi sağlamak stratejik planda öngörülen hedeflere ulaşmak için çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini, iyileşmenin sadece Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezlerine bırakılmaması gerektiği, bütün kurum kuruluşların da katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.

Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyonu; İlçedeki resmi, özel ve sivil toplum kuruluşları ile hayat boyu öğrenme kapsamında yaygın eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi, planlanması, ortaya çıkan güçlüklerin değerlendirilmesi, koordinasyonun sağlanması açısından ilçe genelinde yapılabilecek çalışmaları değerlendirdi. Yapılacak çalışmaların bir an önce uygulamaya konulması yönünde kararlar alındı.

Toplantı, özellikle üretime yönelik, gelir getirici, istihdam kolaylığı sağlayıcı ve işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli vasıflı insan gücü yetiştirmeye yönelik kursların açılması ve çeşitlendirilmesi için, Hayat Boyu Öğrenme, Halk Eğitimi Planlama ve İşbirliği Komisyon üyelerinin yapacağı 15 günlük bir anket çalışması kararı alınmasının ardından sona erdi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi İstihdama Yönelik Kurslar Açacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement