Sarıkamış Şehitleri, Rize'de Anıldı - Son Dakika
Yerel

Sarıkamış Şehitleri, Rize'de Anıldı

Sarıkamış Şehitleri, Rize\'de Anıldı

Pazar ilçesinde ilk kez düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı" çerçevesinde yaklaşık 2 bin kişi saygı yürüyüşü yaptı.

25.12.2013 12:25

Rize'nin Pazar ilçesinde ilk kez düzenlenen  "Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı"  çerçevesinde yaklaşık 2 bin kişi saygı yürüyüşü yaptı.

Sarıkamış şehitlerinin anılması amacıyla Pazar ilçesi Şehitlik köyünde, kaymakamlıkça ilk kez gerçekleştirilen anma programına, Kaymakam Selçuk Aslan ve Pazar Belediye Başkanı Ahmet Basa'nın yanı sıra askerler, öğrenciler, STK temsilcileri ve çeşitli kurumların yöneticilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi katıldı.

Program çerçevesinde Kaymakamlık önünden söz konusu köye araçlarla giden katılımcılar, ardından köy merkezinden köydeki şehitliğe kadar saygı yürüyüşü yaptı. Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okunan şehitlikte bir konuşma yapan Kaymakam Aslan, "Sarıkamış muharebelerinde kutsal vatan topraklarını müdafa etmek uğruna canını seve seve feda ederek şehit düşen kahraman vatan evlatlarını, ebediyete intikallerinin 99'uncu yıl dönümünde, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz" diye konuştu.

Şehitlik köyündeki alanda da 1. Dünya Savaşı'nın farklı bir cephesinin oluşturulduğunu anlatan Aslan, "3. Ordu 37. Tümenin 8. Piyade Alayı'nın konuşlanarak oluşturduğu bu savunma hattında Şubat 1916 başlarında büyük bir muharebe cereyan etmiş, binlerce şehit verilmiştir ve bu şehitlerimiz bulunduğumuz alanda cephe boyunca topluca defnedilmişlerdir. Denizden de savaş gemisi ile desteklenen Rus saldırıları karşısında maalesef savunma hattımız bozularak 4 Mart 1916'da Pazar düşman işgaline uğramıştır. Rize ilimizin Çanakkale'si, Sarıkamış'ı olarak değerlendirebileceğimiz bu alana daha fazla ilgi göstererek ihya etmek biz torunların borcudur. Sarıkamış'ta soğuk ve acıyla yazılan destanın 99. yılında tüm şehitlerimize rahmet diliyor, manevi huzurlarında eğiliyorum" dedi.

Şehitler için dua edildikten sonra öğretmen ve öğrenciler tarafından şiir ve ağıtlar okunan program, İl Jandarma Komutanlığı tören kıtası tarafından yapılan saygı atışı ile sona erdi. - Rize

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sarıkamış Şehitleri, Rize'de Anıldı - Son Dakika


Advertisement