1994 yılında açılan Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi'nde alt yapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra ilk kez organ nakli yapıldı. Geçtiğimiz hafta içinde iki hastaya kornea nakli gerçekleştirildi.
SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu yaptığı açıklamada, ulusal ve uluslar arası ölçekte marka haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Son iki yılda üniversiteye 29 milyon lira yatırım yapıldığını ve bunun bir kısmının hastane için kullanıldığını belirten Rektör İbicioğlu, "Buradaki sağlık ekibimiz hayallerimizi gerçekleştirdi. İlk kez göz kornea naklini gerçekleştirdik. Hastanemizin organ nakli merkezi olması için alt yapımızı tamamladık. Bu bir başlangıç yakın dönemde altyapımız ve yeterli insan kaynağımız ile farklı organ nakilleri de gerçekleştireceğiz. Hastanemizin organ nakli konusunda bol bol sesini duyuracağız. Organ nakline ihtiyaç duyan hastalarımızın buraya gelmesini planlıyoruz. Sağlık turizmi kapsamında hastalarımızın konaklayacağı bir merkez inşa ediyoruz. Hastanemiz bu konuda önemli başarılara imza atacaktır. İki yıldır alanında kabiliyetle arkadaşlarımız hastanemizi tercih ediyor. Hastanemize önemli bir beyin göçü var. Hastanemiz parlak beyinleri kazanıyor. Yurt içinde ve yurt dışında çalışmalara imza atmış 60'a yakın hekim hastanemize geliyor" dedi.
"ISPARTA İÇİN TARİHİ GÜN"
Hastane Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer de, Isparta için tarihi bir gün olduğunu belirterek, "İlk kez hastanemizde başarılı bir kornea nakli yapıldı. Hayırsever vatandaşlarımızın ve rektörümüzün desteği, kahraman bilim adamları sayesinde bu başarıyı yakaladık. Bu destek devam ettiği müddetçe diğer nakilleri de yapacağız. Hedefimiz her türlü nakli gerçekleştirmek" diye konuştu.
BAŞARIYLA YAPILABİLİYOR
İki başarılı kornea nakilini gerçekleştiren ekipten SDÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Tök, nakil konusundaki çalışmalarda üniversite yönetiminin desteğini eksik etmediğini belirtti. İki kadavradan dört kornea aldıklarını ve iki hastaya başarıyla naklettiklerini belirten Doç.Dr. Tök, "Nakil yapılması gereken hastalarımızı il dışına göndermek zorunda kalıyorduk. Antalya'ya gönderiyorduk ama orada da yoğunluk olduğu için hastalarımız mağdur oluyordu. Şimdi bu mağduriyeti ortadan kaldırdığımız gibi diğer şehirlerden de hasta çekme ihtimalimiz çok yüksek" dedi.
Kornea naklinde hasta yakının aksi beyanı olmadıkça kadavradan göz deformasyona uğramadan sadece kornea dokusu alınabildiğini belirten Doç.Dr. Tök, "Hastalarımız göz korneaları şeffaflığını kaybettiği için görmeleri çok zordu. Kadavradan alınan 7.5-8 milimetre kornea dokusu aynı anda hastalara nakledilerek bu operasyonlar yapılabiliyor. Bir sene sonunda hastanın görmesi devam ediyor" dedi.
Açıklamaların ardından Rektör İbicioğlu, kornea nakli yapılan 76 yaşındaki Ayşe Dereli ile, 62 yaşındaki Hesna Alay'ı ziyaret etti. İbicioğlu, hastalarla sohbet etti geçmiş olsun dileklerini iletti. Kornea nakli yapılan hastalar hekimlere ve SDÜ Hastanesi yönetimine teşekkür etti. - ISPARTA
Son Dakika › Yerel › Sdü Hastanesinde İlk Kornea Nakil - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?