Sihirli Meyve; Kivi - Son Dakika
Yerel

Sihirli Meyve; Kivi

Sihirli Meyve; Kivi

Dr. Adnan Bağrıaçık, besin değeri oldukça yüksek ve faydaları oldukça fazla olan kivinin mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğunu söyledi.

01.05.2014 11:59

Dr. Adnan Bağrıaçık, besin değeri oldukça yüksek ve faydaları oldukça fazla olan kivinin mutlaka tüketilmesi gereken bir besin olduğunu söyledi.

Bağrıaçık, ülkemizde geçmişi 15-20 yıla dayanan kivi, ülkemizde en çok Doğu Karadeniz'de üretildiğini belirterek, "Yalova en çok üretilen şehrimizdir. Üretimde dünya lideri İtalya, en çok ihracatı yapan Yeni Zelanda, en çok ithalat yapan Belçika'dır. Ülkemizde yılda yaklaşık 30-35 bin ton civarında kivi üretimi vardır. " dedi.

Sağlıkta kivinin önemini anlatan Dr. Bağrıaçık, "Ona bir sağlık topu diyebiliriz. Yüksek dozda A ve C vitamini içerir. 1 tanesi bir erişkinin A-C vitamini ihtiyacını karşılar. Ayrıca K,Ca,Pe ve Mg bakımından da zengindir. C vitamini vücutta ilerleyip, karşılaştığı bütün serbest radikalleri nötralize eden zaruri bir antioksidandır. Serbest radikaller sağlıklı hücreleri zarar vererek, kemiklerde ve bağ dokularında enflamasyona sebebiyet verebilirler. Bu yüzden C vitamini eklem iltihabı veya osteoartrite sahip hastalarda belirtilerin ciddiyetini azaltır. Kiviler ayrıca iyi bir potasyum kaynağı olarak kemiklerin zayıflamasını engeller" diye konuştu.

Yaşlılar için; sindirime yardımcı olduğunu, Kabızlığa iyi geldiğini, nefes açıcı ve astıma iyi geldiğini anlatan Bağrıaçık, "Kivideki lif yiyeceklerin sağlıklı bir hızda sindirim sisteminde ilerlemesini sağlayarak, kan şekeri emiliminin düzenlenmesini sağlar. Şeker alımındaki aşırı artış kan şekerinde istenmeyen yükselişlere, şeker alımındaki azalma kan şekerinde hızlı düşüşlere neden olabilir. Kivideki lif bu iki uç noktadan kaçınılmasını sağlar.

Her ne kadar balık gibi zengin olmasa da, kivi çekirdekleri iyi miktarda omega-3 ve ALA (alfa-linoleik asit) içerir. Bu temel yağ asitleri vücutta üretilemez ve diyetle beraber alınmalıdır. Kalp, eklem ve metabolik sağlık açısından faydaları herkesçe bilinen omega-3'ü bitkisel olarak bulabileceğiniz nadir kaynaklardan birisi de kividir.

Tansiyon ve kolesterolü düzenler, Bağışıklık sistemini güçlendirir, nezle ve gribe iyi gelir, kansere karşı koruyucudur, Alkol sevenler için; karaciğere faydalıdır, zararını azaltır ve Kadınlarda kansızlığa ve cilt kırışıklıklarına iyi gelir." Şeklinde konuştu. - ERZURUM

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sihirli Meyve; Kivi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement