Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, "çam kese böceği" ile mücadele kapsamında yaptırılan kuş yuvalarının uygun olmadığını ileri sürdü.
Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Sındırgı Doğa Dostları (SINDOST) isimli çevre gönüllülerinin girişimiyle, "çam kese böceği"nin yoğun olduğu bölgelere yuvalar asıldığını, ancak deliklerinin Türkiye Standartları Enstitüsünün (TSE) verilerine göre Orman Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan yuvaların için kuşlar tarafından kullanılmadığını savundu.
Araştırmaları sonucu kuşların yuvalara girip çıkması için açılan deliklerin 28, 30 ve 33 milimetre çapında olması gerektiğini belirten Sıkı, "Bunun dışındaki daha büyük delikli yuvalar tercih edilmiyor, ancak Orman Genel Müdürlüğünce TSE uygun olarak yapılan ve asılan yuvaların delikleri 35 milimetre. Bu kuşlar TSE'nin belirlediği ölçülerdeki yuvalara itibar etmiyor. Kendi standartlarına göre yuvaları tercih ediyor" dedi.
Sıkı, kendi astıkları yuvalara kuşların daha çok rağbet gösterdiğini ileri sürerek, "Diğer taraftan Orman Genel Müdürlüğünce asılan yuvaların boş kaldığını kendi araştırmalarımızla tespit ettik. Bizim yaptığımız kuş yuvalarında doluluk yüzde 80-90 iken, Orman Genel Müdürlüğünce yapılan yuvalarda doluluk yüzde 1-2 civarında. Delik büyük olduğu zaman büyük baştankara kuşu yuvayı sahipleniyor, rekabet ortamında kargaşa yaşanıyor ve dolayısıyla yuva tercih edilmiyor. Yani araştırmalar bu yuvalara rağbet edilmediğini gösteriyor. Bizim belirlediğimiz ölçüler baştankara kuşunun esmer, mavi, çam baştankarası ve Anadolu Sıvacı Kuşu türlerine de hitap ediyor" diye konuştu.
Yuvaların tekrar yapılması ve hatandan dönülmesi için girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Sıkı, şunları kaydetti:
"Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor. Kuşlarınların yuvaları sahiplenmesi için zaman gerekiyor. Umarım yanlıştan dönülür ve yeni, standartlara uygun yuvalar önümüzdeki kuluçka dönemine yetiştirilir. Orman Genel Müdürlüğünün bu işle ilgili 2,5 milyon yuva yaptırdığını biliyoruz, amacına ulaşmayınca paralar boşa gidiyor. Ekonomik boyutunun yanı sıra iş gücü kaybı da oluyor. Konuyla ilgili Orman Genel Müdürlüğüne tez ve yayınlar gönderdik, ancak bir sonuç alamadık." - Balıkesir
Son Dakika › Yerel › Sındırgı'da 'Çam Kese Böceği' ile Mücadele - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?