FATMA KALAY - Samsun'un Atakum ilçesinde 6 yıldır veteriner hekimlik yapan Elif Köse, vatandaşların sokakta bulduğu yaralı, hasta, sahipsiz hayvanları ücretsiz tedavi ediyor.
Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Samsun İl Temsilciliği'nin yanı sıra Samsun- Sinop Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu ve İl Hayvan Koruma Kurulu üyesi olduğunu söyledi.
Hayvanseverlerin ve vatandaşların sokakta buldukları yaralı ve hasta hayvanları kendisine getirdiğini belirten Köse, sokak hayvanlarının tedavisinin Büyükşehir Belediyesince yapıldığını ancak kendisine getirilen sokak hayvanlarını geri çevirmediğini vurguladı.
"Komşusuna kızan, hayvanları bıçakla yaralıyor"
Hayvanların röntgeninden aşılanmasına, karınlarının doyurulmasından barınmasına kadar her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştığını ifade eden Köse, şöyle dedi:
"Kendimi hayvanlara adadım. Dört ayaklı olmaları, konuşamıyor olmaları hiçbir şey ifade etmiyor. Onlar nefes alan bir canlı, bir madde değil. Herkesin bu konuda duyarlı olması lazım. Samsun bu konuda duyarlı bir şehir. Sokaktan genellikle kötü muamele gören hayvanlar geliyor. İnsanların poşet eritip üzerine döktüğü hayvanlar getiriliyor. Komşusuna kızan, hayvanları bıçakla yaralıyor. Cinsel tacize uğrayan hayvanlarla da karşılaşabiliyoruz. Bunlar bizim için çok kötü şeyler. Dövüş amaçlı kullananlar oluyor. Bunları tabi yetkililere bildiriyoruz. Kesinlikle bırakmıyoruz."
"Çok yüksek fiyatları da cebimden karşılıyorum"
Sokak hayvanları için kendi kazancıdan harcamalar yaptığını anlatan Köse, özel bir klinik sahibi olduğunu ancak sokaktan bir hayvan getirilince elinden gelen maddi ve manevi yardımı yaptığını dile getirdi.
Kliniğinde sokak hayvanları için bir yardım kutusu oluşturduğunu da anlatan Köse, "Bu kutuda bazı ilaçlar var. Hayvan sahiplerinin aldığı ancak artan bazı ilaçlar bu kutuda toplanıyor. Onları kullanmaya çalışıyoruz. Tedavisini yaptıktan sonra barınması için yer bulamazsak Büyükşehir Belediyesinin barınağına gönderiyoruz" diye konuştu.
Hayvanların, pire ve bit yaydığı gerekçesiyle kutulara konularak çöp kenarlarına bırakıldığını anlatan Köse, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu kış çöpün yanına bırakılan çok yavru besledik. Bazen çocuklar alıp sevip annesinden uzak bir yere bırakıyorlar. Daha çok kedi yavrusu geliyor. Trafik kazasında yaralanan hayvanlar oluyor. Çok yüksek fiyatları da cebimden karşılıyorum. Bacağı kopmuş bir kedi getirmişler, kapının önüne bırakmışlardı. Onu alıp operasyonunu yaptırıp tedavisini de yapıp, sahiplendirdim. Masrafların bin lirayı bulduğu zamanlar oluyor. Hayvan ilaçları çok pahalı."
Elinden geldiğince sokak hayvanlarına sahip çıkacağını dile getiren Köse, herkesi hayvanlara karşı duyarlı olmaya olmaya davet etti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veterinerlik Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Cemil Coşkun da iki yıl önce Köse ile tanıştığını anlattı.
Sokaktan bulduğu bir çok hayvanı tedavi ettirmek için Köse'ye getirdiğini aktaran Coşkun, "Bugüne kadar bir çok hayvan getirdim ama Elif Abla'ya hiç para verdiğimi hatırlamıyorum. İki yıldır tanıyorum. Elif Abla maddi açıdan değil manevi açıdan da çok destek verdi" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Sokak Hayvanlarının 'Yardım Meleği' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?