Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Yerel

Soma'daki Maden Faciası Davası

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, mağdur ve tanıkların dinlenmesine devam edildi.

16.10.2015 14:08

Soma'daki maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, mağdur ve tanıkların dinlenmesine devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 22'nci oturumunda, soruşturmanın başında şüpheli olarak ifade veren, takipsizlik kararı üzerine tanık olarak dinlenmesi kararlaştırılan Recep Doğan olay günü yaşadıklarını anlattı.

Madende üretim sorumlusu olan Doğan, 2009 yılında Eynez ocağında çalışmaya başladığını, facianın yaşandığı gün de gündüz vardiyasında (08.00-16.00) H panosunda görevli olduğunu anlatarak, saat 15.00 civarında elektriğin kesildiğini, nakliyenin durduğunu belirtti.

Sebebini öğrenmek için bir önceki bant boyuna, oradan da üst panoya yürüdüğünü kaydeden Doğan, "Şartelci duman olduğunu söyledi. Onu işçilere haber vermesi için ayaklara yolladım. Ben de dumana doğru gittim. Duman yoğunlaşınca ilerleyemedim, kaçamak bölgesine gittim. Bir süre gaz maskeleriyle idare ettik, sonra içinde temiz hava bulunan hortumu keserek hava aldık. Sonra mekanize temiz havası kısmına geçtik. Orada bayılmışım, hastanede uyandım. Ocağın içindeki hava daha erken ters çevrilse daha fazla kişi hayatta kalabilirdi" diye konuştu.

Doğan, gaz ölçümü yapan cihazların, kalibrasyonu sırasında ayarlanabileceğini, böylece normalde üretimin durdurulması gereken 50 PPM'lik karbonmonoksit değerinin 70 PPM'e çıkarılabileceğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın sorusu üzerine Doğan, "Ayarlanabilir, ancak ben böyle bir şey görmedim" yanıtını verdi.

Üretimin iş güvenliğinden daha ön planda tutulduğunu savunan Doğan, "Zaten herhangi bir şeyde bir aksaklık, eksiklik olmasaydı böyle bir olay olmazdı" dedi.

Sanık avukatların "güvensiz bir ortamda çalışmaya zorlandın mı" sorusuna, müşteki avukatları tanığın işyerinde sorumlu pozisyonda çalıştığını hatırlatarak, yalan beyana ya da kendini suçlu duruma düşürecek bir cevaba zorlandığını söyleyerek itiraz etti. Tanık, zorlanmadığını söyledi.

-Cip tartışması

Müşteki avukatlarından Can Atalay, tanığa madende ne kadar maaş aldığını sordu.

"3 bin lira" cevabını alan Atalay, bir araç plakası okuyarak, "Bu araç sizin mi?" dedi. Doğan'ın "evet" demesi üzerine, aracın lüks bir cip olduğuna işaret ederek, 3 bin lira maaşla nasıl alındığını merak ettiklerini ifade etti.

Sanık avukatları tanığın ve aracın hedef gösterildiğini iddia ederek soruya itiraz etti. Mahkeme Başkanı Ballı, mahkemenin tanık ve mağdurların mal varlığıyla ilgilenmediğini hatırlattı. Ballı, sanık ve müşteki avukatları arasında tartışma yaşanması üzerine duruşmaya 15 dakika ara verdi.

Aradan sonra söz alan sanık Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çekin, "3 bin lira maaşla 100 bin liralık cipe nasıl biniyorsun sorusuyla müvekkilimin bir menfaat sağladığı iddia ediliyor. Tanık, bu şirkete girmeden önce de aynı araca biniyordu" dedi.

-"Şikayetçi değilim"

Daha sonra ifade veren Aydın Öge, yaklaşık 5.5 yıldır Eynez'de çalıştığını, tamir tarama ekibinde görevli olduğunu kaydetti.

Olay günü yaşadıklarını anlatan Öge, olay anında fazla dumana maruz kalmadığını, bu nedenle gaz maskesini kullanmadığını ifade etti. Mahkeme Başkanı Ballı, savcılık ifadesinde "gaz maskesini açtığını, ancak çalışmadığını" söylediğini hatırlattı. Öge, maskeyi kullanmadığını yineledi.

Öge, "Şikayetçi değilim, adalet versin kararını" dedi.

Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya öğle arası verdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement