ENES DURAN - EMRE AYVAZ - Sualtı hokeyinin Türkiye çapında tanıtımını yapmak ve takım sayısını artırmak isteyen Sualtı Sporları Federasyonu, birçok ilde turnuvalar düzenleyerek, gençleri bu spora teşvik ediyor.
Sualtı Sporları Federasyonu Asbaşkanı Şahin Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sualtı hokeyinin federasyonlarının önemli branşlarından biri olduğunu ifade ederek, sporcu ve katılımcı takım kalitesinin her geçen gün arttığını söyledi.
Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu'nun (CMAS) spor branşlarından biri olan sualtı hokeyinin, 1996 yılından itibaren önce rekreasyon daha sonra da yarışma amaçlı yapılmaya başlandığını anlatan Özen, Türkiye'de ilk müsabakaların 2000 yılından sonra yapılmaya başlandığını belirtti.
Türk milli takımının ilk ciddi başarısına 2008 yılında ulaştığını ancak 2005 ve 2006 yıllarında dünyada ilk 6 içerisine girmeye başladıklarını kaydeden Özen, erkeklerde 2008 Avrupa şampiyonu, kadınlarda Avrupa 3'üncüsü, 2007'de dünya 2'nciliği ve 2009'da da dünya 4'üncüsü olduklarını ifade etti.
Özen, Türkiye'nin dünyadaki her şampiyonada final oynayan ve madalya alan bir takıma sahip olduğuna dikkati çekerek, katılımcı kulüp sayısının da 2005 yılından sonra artmaya başladığını söyledi.
Sualtı hokeyinin izleyici potansiyelinin diğer spor branşlarına göre az olduğunu vurgulayan Özen, seyircilerin ilgisini su altındaki çekimleri büyük ekranlara yansıtarak gidermeye çalıştıklarını kaydetti.
"Sualtı hokeyinin gelişmesi yeni havuzların yapılabilmesiyle doğru orantılıdır"
Özen, sualtı hokeyinin uzun yıllar yapılabilecek bir spor olduğuna vurgu ypaarak, sporun gelişebilmesinin yapılan tesislerle doğru orantılı olduğunu anlattı.
Sualtı hokeyinin ileriki yaşlara kadar oynanabilen nadir spor branşlarından biri olduğuna işaret eden Özen, "Güney Afrika ulusal takımında anne kız birlikte oynuyorlar, 14 yaşından 60 yaşına kadar insanların uzun yıllar oynayabilecekleri bir spor. Sualtı hokeyi, Türkiye'de yüzme, sutopu gibi suyla ilgili branşlarla spora başlayan çocukların uzun yıllar oynayabilecekleri, zevkli bir oyun" diye konuştu.
Bu branşın gelişmesi için özellikle nitelikli antrenörlerin yetiştirilmesi gerektiğini belirten Özen, geç kalınmış da olsa 2008 yılında bu branşla ilgili antrenör kursları açmaya başladıklarını ve her yıl yurt dışından hocalar getirip seminerler düzenlediklerini ifade etti.
Özen, bütçe imkanları çerçevesinde özel şampiyonalar düzenlediklerini dile getirerek, "Bu şampiyonaların yapılabilmesine olanak sağlayan en önemli unsur tesis. Türkiye çapında son yıllarda açılmaya başlayan havuzlarla tesis sorunlarımız gün geçtikçe azalıyor. Sualtı hokeyinin gelişmesi yeni havuzların yapılabilmesiyle doğru orantılıdır. Yeni yapılan tesislerlede bu branşı tanıtmaya yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
Halkı sualtı hokeyinin varlığından haberdar edebilmek için Giresun, Ordu, Çorum, Kırıkkale ve bunun gibi Anadolu'nun birçok ilinde etkinlikler düzenlediklerini aktaran Özen, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun açılan her yeni havuzda mesafe gözetmeksizin müsabakalar yaparak, sualtı hokeyini tanıtmaya çalışıyoruz. İstanbul, Kocaeli, Ankara ve İzmir gibi aktif kulüplerimizin yanında Trabzon'da, Sakarya'da, Giresun'da ve Ordu'da da takımlarımız organizasyonlarımızda mücadele ediyor. Türkiye şampiyonalarına erkeklerde 20, bayanlarda da 10-15 takım katılıyor" ifadelerini kullandı. - Sakarya
Son Dakika › Yerel › Sualtı Hokeyi Sesini Duyurmak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?