Tabak; "Zeytinyağı Seferberliği İlan Edilsin" - Son Dakika
Yerel

Tabak; "Zeytinyağı Seferberliği İlan Edilsin"

Tabak; "Zeytinyağı Seferberliği İlan Edilsin"

Aydın İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Kenan Tabak, emeğinin karşılığını alamayan üreticinin şevk ve heyecanının kırıldığını belirterek, "Zeytinyağı konusunda seferberlik ilan edilerek üreticinin örgütlenmesi ve"...

16.02.2012 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın İl Genel Meclisi Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Kenan Tabak, emeğinin karşılığını alamayan üreticinin şevk ve heyecanının kırıldığını belirterek, "Zeytinyağı konusunda seferberlik ilan edilerek üreticinin örgütlenmesi ve tüketimin artırılması sağlanmalıdır" dedi.

Zeytin ve zeytinyağı üretiminin Aydın ekonomisine büyük katkı sağladığına işaret eden Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Kenan Tabak, Komisyon olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ziraat mühendisleri Ayşegül Kuzu ve Abdulkadir Gültosun ile Aydın Ticaret Borsası Laboratuar Genel Müdürü Ülkü Ülken'in de katkılarıyla bir rapor hazırladıklarını söyledi.

Özellikle zeytinyağı üretimi aşamasında zeytinyağı kalitesinin korunmasının çok önemli olduğuna işaret eden Tabak, "Üretim, sıkım ve depolama aşamalarında zeytinyağının özelliklerinin korunması için üreticilerin ve sıkım fabrikalarının gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir. Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonumuzun düzenlediği bu toplantıda detaylı bir çalışma yapılması gereği duyulmuş; üretim, sıkım ve depolama konuları geniş çaplı olarak ele alınmıştır" diye konuştu.

"TÜM KURUMLAR ELE ELE VERİP ZEYTİNE SAHİP ÇIKMALI"

Zeytin ve zeytinyağı konusunda hazırlanan raporun Aydın tarımı ve üreticileri için büyük önem taşıdığını savunan Tabak, "Üretim emek ister. Ne yazık ki tarımda üretim yapan birçok üretici emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Ekonomik olarak zarar eden üretici üretimin şevkini ve heyecanını yitirmektedir. Bu şevk ve heyecanın yitirilmesi onulmaz sorunlarla karşılaşmamıza neden olacaktır. En büyük sorun üreticinin ürettiği ürünün piyasasını yönlendirme kabiliyetinin olmayışıdır. Üretici birlikleri, kalkınma kooperatifleri piyasa şartlarında rekabet edebilecek gücü oluşturamadıkları için sonuç alınamamaktadır. Piyasa istikrarı sağlanmalıdır. Bir litre mazotun 3.79 TL olduğu yerde, zeytinyağı litresi 4.25-4.50 TL arasında değişmektedir. Marmara Birlik 4 bin ton kapasiteli 6.5 milyon TL değerinde lisanslı depo işletmeciliğini faaliyete geçirmiştir. Kendi üreticisi açısından çok önemli bir olayı başarmış görünmektedir. Buradan Marmara Birlik yöneticilerini tebrik etmek isterim. Üreticileri için çok önemli bir iş yapmışlardır.

Aydın zeytinyağı üreticisi, tıpkı Marmara Birlik de olduğu gibi bu tür işletmelere ihtiyaç duymaktadır. Bu konu üzerinde Aydın Ticaret Odaları, Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Aydın İl Özel İdaresi birlikte bu konu üzerinde yoğunlaşarak zeytinyağına sahip çıkılmalıdır" şeklinde konuştu.

"ZEYTİNYAĞI SEFERBERLİĞİ İLAN EDİLSİN"

Zeytinyağı konusunda seferberlik boyutunda bir çalışma yapılıp, radikal önlemler alınması gerektiğini ileri süren Tabak, şunları söyledi: "Zeytin ve zeytinyağı sektörünün sorunlarının ortadan kaldırılması için çalışmalar yapılmalı ve sonuçlandırılmalıdır. Üretim aşamasında üreticilerin bilgilendirilmesi için çalışmalar yapılmalı, planlı hasat ve planlı sıkım sistemi oluşturulmalıdır. Atılan gübreden, yapılan zirai mücadelelerden başlayarak ürün toplama, sıkma ve depolama aşamaları denetlenerek standartlara uygun yağ elde edilmelidir. Üreticinin sıkıntıları giderilmeli, desteklemeler arttırılmalıdır. Tarım İl Müdürlüğü bu konuda özel bir proje geliştirmeli ve bu proje Aydın İl Özel İdaresi tarafından da desteklenmelidir.

Üretilen yağların uygun koşullarda stoklanabilmesi için lisanslı depoculuk şartlarına uygun tesislerin kurulmasına ihtiyaç vardır. Mevcut sıkım fabrikaları denetlenerek, uygun olmayanlar rehabilite edilerek lisanslı depoculuk benzeri sistemler kurulmalıdır. Pazarlamada dökme yağ satışı yasaklanmalı, Aydın'a özgü marka oluşturulmalıdır. Zeytinyağı üretimi sırasında çıkan atıklar değerlendirilmeli, atık ve kalitesi düşük yağlardan bio-diesel üretimi araştırılmalıdır. Zeytinyağı tüketimi özendirilerek halen 2 kilograma yakın olan tüketimin miktarının arttırılması sağlanmalıdır. Örneğin Sosyal Yardımlaşma Vakfının, birçok belediyenin ve kurumun dağıttığı gıda yardımlarında zeytinyağı dağıtımı öncelikli olmalı, damak tadı olarak yaygınlaştırılmalıdır. Tüm bunlar insan sağlığı ve koruyucu hekimlik açısından da değerlendirilmelidir" - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Tabak; 'Zeytinyağı Seferberliği İlan Edilsin' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement