YASİN DİKME - Bedensel engelli Osman Basmacı, Şanlıurfa'da kaybolmaya yüz tutmuş yöresel ev gereçleriyle tarihi mekanların ahşap maketlerini yaparak hem yeni nesle tarihi aktarıyor hem de para kazanıyor.
Kendi çabasıyla evinde Şanlıurfa'ya has su kuyusu, yazın kırsal bölgelerde dışarıda uyumak için kullanılan taht, su küpleri, beşiğin yanı sıra kentin tarihi mekanlarının maketlerini yapmaya başlayan 50 yaşındaki Basmacı, zamanla kendini geliştirerek Balıklıgöl Yerleşkesi'nde yaklaşık 4 metrekarelik bir iş yeri kiraladı.
Hobi olarak başladığı ahşap maketlerden para da kazanan Basmacı, maketleriyle hem tarihi yeni nesille buluşturuyor hem turistlere Şanlıurfa'yı tanıtıyor hem de geçimini sağlıyor.
Basmacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yöresel ev gereçlerinin maketlerini yapmaya hobi olarak başladığını fakat zamanla meslek sahibi olduğunu söyledi. Son dönemlerde maketler ve süs eşyalarına ilgilinin artığını belirten Basmacı, yaptıkları ürünlere genelikle yabancı turistlerin ilgi gösterdiğini dile getirdi.
Bu tür süs eşyalarının uzun ömürlü olması için iyi malzeme kullanılması gerektiğini anlatan Basmacı, şöyle devam etti:
"Ben işçi emeklisiyim. Ayağımda sakatlık olduğu için erken emekli oldum. Evde veya kahvehane köşelerinde boş oturmaktansa hem güzel bir şeyler yapmaya hem de tarihi yaşatmaya karar verdim. Önce hobi olarak başladım evde. İlk Şanlıurfa'nın kaybolmaya yüz tutmuş ev gereçlerinden başladım. Zamanla el becerim gelişti, farklı şeyler yapmaya başladım. Yaptıklarım beğenilince satmaya karar verdim. Çok şükür iyi kazanıyorum. Yabancı turistler çok ilgi gösteriyor bu tür süs eşyalarına. Bazen de insanlar sipariş veriyor, özel şeyler istiyor. Mesela kalp şekli ya da isim yazmamı istiyorlar. Yaptığım ürünlerin işlemi ve zahmetine göre para alıyorum."
Çırak yetiştirmek istiyor
Kentte mesleği yapanların sayısının yok denecek kadar çok az olduğunu dile getiren Basmacı, çırak bulamadıkları için mesleğini geliştiremediklerini belirtti.
Basmacı, "Şanlıurfa tarihi bir yer. Turistlerin bölgede ziyaret ettiği kentlerin başında geliyor. Eğlenceli bir meslek. Hem de iyi para kazandırıyor ama çırak bulamıyoruz. Ben çırak bulamadığım için oğluma öğretiyorum. Oğlum da öğreniyor, kendini geliştirmeye devam ediyor. Yetkililerden destek bekliyoruz, en azında bir el sanatı olarak bizi desteklesinler ki bu tür el becerileri olanlar gelip kendini geliştirsin" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Tahta Maketlerle Tarihi Canlandırıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?