Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, demokrasi denildiğinde akla özgürlüklerin geldiğini belirterek özgürlüklere sahip çıkmak için de sorumluluk almak gerektiğini ve demokrasinin cinsiyeti olmadığını söyledi.
"15 Eylül Dünya Demokrasi Günü" kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi ve TTSO kadın Girişimciler Kurulu tarafından Kadın ve Demokrasi başlıklı bir panel düzenlendi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda gerçekleştirilen panele TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Nurcan Göç, Kadın Yaşam Merkezi Derneği Başkan Yardımcısı Cavidan Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.
TTSO AB Bilgi Merkezi Koordinatörü Yakup Karpuz, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 21 şehrinde olan AB Bilgi merkezlerinin çeşitli etkinliklerle dünya demokrasi gününü çeşitli etkinliklerle kutladığını söyledi.
Toplantıda konuşan TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu da cinsiyet ayrımı yapılmaması gerektiğini dile getirerek "Demokrasi deyince akla özgürlükler gelir, bunlara sahip çıkmak için de sorumluluk gerekiyor. Eğer bizler haklarımızı özgürlüklerimizi ararken sorumluluk almazsak birileri bize hak ve özgürlüklerimizi verecek diye dersek haklar hep noksan kalır. Onun için burada en önemli konu bence sorumluluk almak, ihtiyacımız olan her konuda sorumluluk almamız gerekiyor çünkü yarın her konuda bizi birinci derecede etkileyecek olan bir konudur bu. Bu bakımdan özgürlüklerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Cinsiyet ayrımı göstermeden ama maalesef zaman içerisinde kadın erkek ayrımı öyle bir noktaya geldi ki ezen ezilen mantığında bir durum var böyle olmaması gerekiyor. Her zaman kadının saygınlığı özelliği ön planda olmalı. Türkiye'de kadın haklarına baktığımız zaman hemen hemen eşit seviyeye gelmiş durumdadır" şeklinde konuştu.
TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Nurcan Göç ise yaptığı konuşmada "Günümüz dünyasında demokrasinin en temel öğesi olan kadın erkek eşitliği kimilerine göre eşit haklar, kimilerine göre adil haklar, kimilerine göre ise bir emsal üstünlük olarak kabul edilmiştir. Kadının sınıf mücadelesinde siyasi arenalar ve sivil toplum kuruluşları, kadın hakları için en önemli ve etkin mekanizmalar olmuştur. Peki günümüzde kadınlar siyasi arenalarda ve toplumsal yaşamda ne kadar varlık gösterebilmektedir? Biz kadınlar bu mücadelede üzerimize düşen görevi yerine getirebildik mi? Ülkemiz açısından bakarsak kadının kimlik mücadelesi her dönemde erkek vesayeti altında gerçekleşmiştir. Ne yazık ki erkeğin yoğun ve baskın olduğu toplumsal yaşam içerisinde kadınları kadın kimlik mücadelesi yerine erkek merkezli bir politikayı tercih etmek durumunda bırakılmıştır" dedi.
Kadın Yaşam Merkezi Başkanı Cavidan Yılmaz da yaptığı konuşmada "Evet nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınların konumu halı sıkıntılı, hala sıkıntılı. Geriye dönüp baktığımızda kadının toplumdaki yerinde ve rolünde her hangi bir değişiklik olmamıştır. Kadınların ancak 5'de 3'ü ancak çalışmaktadır. Dünyada açlık sınırının altında yaşayanların 3'de 2'si kadınlardır. O kadınların çoğu sağlık hizmetlerinden de yararlanamama maktadır. Kadınlar ham kadın hem de fakır oldukları için çifte ayrımcılığa uğramaktadır. En temel insan haklarından da mahrum kalmaktadır" diye konuştu.
Hacısalihoğlu, Kadın ve Yaşam Derneği Başkanı Cavidan Yılmaz ve TTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Nurcan Göç'e kadın ve Demokrasi Paneline katılarından ötürü plaket vererek teşekkür etti. - TRABZON
Son Dakika › Yerel › Trabzon'da Kadın ve Demokrasi Paneli Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?