TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, " Türkiye'de bir yılda 200 bin başvuru yapılıyor ama açılan şirket sayısı 130 bin. 130 bin şirketin bir yıl içinde yüzde 20'si başarısızlıktan dolayı kapanıyor. 130 bin şirketi açarken de ülkenin yaklaşık 20 milyar liralık bir sermayeye ihtiyacı var" dedi.
Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nde, "Girişim 2023: Yeni Girişimler Hangi Sektörlerden Gelecek?" konulu oturumda konuşan Leblebici, Türk girişimcilerin, Avrupalı ortaklara bakıldığında daha iyi olduğunu söyledi.
Türkiye'de çok daha fazla girişimcilik olduğunu ancak bunların bir şekilde hayatlarını sürdüremediğini dille getiren Leblebici, "Türkiye'de bir yılda 200 bin başvuru yapılıyor ama açılan şirket sayısı 130 bin. 130 bin şirketin bir yıl içinde yüzde 20'si başarısızlıktan dolayı kapanıyor. 130 bin şirketi açarken de ülkenin yaklaşık 20 milyar liralık bir sermayeye ihtiyacı var. 5 yıl içinde ise bu açılan şirketlerin yüzde 20'si kayboluyor. Aslında bir şekilde bu işi sürdüremiyoruz" ifadesini kullandı.
Leblebici, banka olarak 10 yıldır daha çok Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) hizmet verdiklerini belirtti.
KOBİ'lere, "Şirket açacaksınız ancak bir süre sonra açtığınız şirket yaşamayacak. O nedenle bazı yerlerde danışman fikirlere ihtiyacınız var. Biz size yardımcı olalım" dediklerini aktaran Leblebici, hepsiyle beraber büyümeye başladıklarını anlattı.
Yabancıların, "Türkiye'nin en iyi KOBİ bankasısınız. Bu nasıl oldu? Bunda bir risk görüyor musunuz?" diye sorduğunu ifade eden Leblebici, "Bizim KOBİ'lerimizin büyük kısmı ihracatçı. KOBİ'lerimizi dünyaya açtık. Artık sermayeye her yerden erişilebiliyor ve global anlamda iş yapabiliyorsunuz. O zaman bu insanları bu ortama daha iyi hazırlamanız lazım" diye konuştu.
Girişimcilik bankacılığında KOBİ'lerle tekno kentleri bir araya getirip çok iyi çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan Leblebici, şunları kaydetti:
"Biz şu anda ülkedeki en iyi tekno kentlere sahip üniversitelerle çok yakın iş birliği içindeyiz. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile beraber girişim bankacılığı evi açıyoruz. Böylelikle girişimcileri yatırımcılarla beraber yeni teknolojilerle buluşturmayı başaracağız. Bunun gerçek bankacılığın rolü olması gerektiğini düşünüyorum. Bankalar sadece para toparlayıp başka yerlere de para vermemeli. Yatırımcılarını büyüterek geliştirmeli. Onlara destek olmalı. Biz bunları da hayata geçirerek Türkiye'den çok fazla insan çıkmasını çok büyük anlamda işler yapmalarını Türkiye ekonomisinin birkaç katı üzerinde sermayeler elde etmelerini sağlayacağız." - Bursa
Son Dakika › Yerel › Uludağ Ekonomi Zirvesi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?