Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) ev sahipliğinde, 3. Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu başladı.
Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, DPÜ'nün son yıllarda güzel çalışmalara öncülük ettiğini bildirdi.
Buna benzer sempozyumların devam etmesi temennisinde bulunan Yılmaz, şöyle konuştu:
"Ecdattan miras kalan ve burada hüküm sürmüş medeniyetlerin bıraktığı tarihi eserleri gelecek kuşaklara aktarma yönünde bizler, gereğini yapmaya çalışıyoruz. Kültürün fiziki mekanlarla bağlı kalmayarak, değerlerin içerisini dolduran kültürel mirasın da gündemde tutulması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekiyor. Bu sempozyum bu amaçla medeniyet ve kültürün gelecek kuşaklara aktarılması ve bir bütün halinde ele alınması açısından oldukça önemlidir."
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan da Kütahya'nın tarihinin incelendiği bu sempozyumun 3 gün süreceğini belirtti.
Bu süre içerisinde çinilerin, çeşmelerin, çınarların şehri, kuruluş ve kurtuluşun şehri diye tanımlanan Kütahya'nın daha yakından tanınacağını belirten Karaaslan, şunları kaydetti:
"Bu şehri daha çok sevmek için çok daha fazla gerekçelerinin olduğunu hep beraber göreceğiz. Yaşanan şehir esasen bizim kimliğimiz, bizden bir parça, bizi temsil eden ve bizi biz yapan en önemli değerdir. Şehirleri tanımadan kültürler ve medeniyetler tanınamaz. Eğer yeni yetişen gençler, kendi kökleri olan Anadolu Beylerbeyliği'ne 400 yıl başkentliğini yapan bu şehrin kültürel kimliğini bilmeden bu şehirden ayrılırlarsa, doğrusu eğitimlerini tam anlamıyla tamamlamış sayılmazlar. Beylikler dönemi esasen çok fazla bilinen bir dönem değil. Kültürümüzle, tarihimizle ilgili çok ayrıntılı bilgilere sahip değiliz. Özet bilgilerden oluşan bir tarih anlayışına sahibiz. Tarihi sevdirmek, yaşadığımız şehri sevmek ve giderek kendi kültür ve medeniyetimizin, dünya medeniyetler ailesi içerisindeki gücünü önemini kavramak için kodlarını çözmek zorundayız."
Sempozyumun açılışına, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Köse katıldı. - Kütahya
Son Dakika › Yerel › Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?