Ünye'de Ketem Faaliyete Başladı - Son Dakika
Yerel

Ünye'de Ketem Faaliyete Başladı

Ünye\'de Ketem Faaliyete Başladı

Ünye’de kolorektal (kalınbağırsak), rahim ağzı (serviks) ve meme kanserinin erken teşhisi için kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) faaliyete başladı.

15.10.2015 14:26

Ünye'de kolorektal (kalınbağırsak), rahim ağzı (serviks) ve meme kanserinin erken teşhisi için kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) faaliyete başladı.

1 doktor, 3 ebe, 1 veri hazırlama memuru ve 1 hizmetli olmak üzere toplam 6 personel, Liseler Mahallesi Fatih Sultan Mehmet Caddesi 3. Sokak'ta faaliyete başlayan KETEM'de hizmet verecek.

Ünye'de KETEM'in faaliyete geçmesiyle ilgili olarak açıklama yapan Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Saliha Yeşilduman "İlçemizde KETEM faaliyete geçti. KETEM birimimiz tarafından meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma yöntemleri ve kendi kendine meme muayenesi konularında eğitim faaliyetleri düzenlenerek duyarlılık ve farkındalık sağlanmaya çalışılacak. Kanser taramaları ile ilgili olarak 30-65 yaş arası kadınlara yönelik rahim ağzı (serviks) kanseri taraması ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik olarak kolorektal (kalınbağırsak) kanseri taraması yapılacak. Bu taramalar ücretsiz olarak yapılacak. Vatandaşlarımız bilgi almak amacıyla 0452 310 02 40 numaralı telefondan Ünye Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne(KETEM) ulaşabilirler" dedi.

"KANSER TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIK"

Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Saliha Yeşilduman, hastalık hakkında da bilgiler vererek "Bütün kanserlerde kanser sıklığının ve kansere bağlı ölümlerin azaltılması açısından en önemli konu kanserin erken tanısı ve tedavisi, hatta hastalık başlamadan önce kansere dönüşebilecek hücrelerin saptanmasıdır. Kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak, kanserin tedavi edilebilir olmasını sağlayan en önemli faktör Kanserin erken tanısıdır. Meme,Serviks kanseri Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olup, kadınlarda en sık rastlanan kanserlerdendir. 30-65 yaş arasındaki kadın nüfusunun serviks kanseri tarama programlarının desteklenmesinin amacıyla HPV (insan papilloma virüsü) sıklığı ve genotiplerinin ortaya konması için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'nde serviks kanseri taramalarında ücretsiz HPV numune alımına başlanmıştır. 20 yaşından sonra bayanlar meme Kanseri için her ay adet tarihlerinden 7 gün sonra veya her ayın belirli bir günü periyodik olarak kendi kendine meme muayenesi yapmalıdırlar. Serviks kanseri için serviks smear testi yaptırmalı ve 5 yılda bir bu testi tekrar ettirmelidirler" diye konuştu. - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ünye'de Ketem Faaliyete Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement