Yozgat ve ilçelerinde aspir bitkisinin ekimini yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli toplantılar yapılıyor.
İlyas Arslan Sinema ve Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakam Levent Kılıç, Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı İbrahim Acar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser, köy muhtarları ve çiftçiler katıldı.
Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser, yaptığı konuşmada, ürün çeşitliliğini artırmak için yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar alındığına dikkat çekerek, Sorgun'un kurak bir iklime sahip olması nedeniyle aspir ekiminin ideal bir tarım bitkisi olduğunu söyledi.
Geçmiş yıllarda aspir bitkisinin ekiminin yapıldığını ve Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim alındığını ifade eden Eser, elde edilen ürünlerin pazarlamasında yaşanılan sıkıntıdan dolayı çiftçilerin bu ürünün ekiminden vazgeçtiğini belirtti.
Türkiye Aspir Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem de yaptığı konuşmada, aspirin yenice, dinçer ve remzibey olarak üç çeşidinin bulunduğunu, üründe çeşitliğinin artması bakımından aspir ekiminin önemli olduğunu söyledi.
Anadolu insanının aspir bitkisini develere, atlara ve eşeklere yem olarak ürettiğini ve bu bitkiye "diken" ismini verdiğini dile getiren Akınerdem, yağ kalitesinin yüksek olması nedeniyle ıslah edilen çeşitlerinin ise 2004 yılından itibaren ticari olarak ekilmeye başlandığını anımsattı.
Aspir bitkisinin son yıllarda üreticiler ve yağ sanayicilerinin gündeminde de olduğunu kaydeden Akınerdem, bitkisel üretim desteklemelerinin yağlı tohumlu bitkiler lehine daha da yüksek olmasının ilginin artmasında etkili olduğunu kaydetti.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yardımcısı İbrahim Acar da Yozgat'ta aspir ekimini yaygınlaştırılacağını vurguladı.
Aspirin, buğdaya alternatif bir ürün olmadığını dile getiren Acar, şunları kaydetti:
"Nadasa bırakılan tarlalara ekilen münavebeli bir bitkidir. Yani bir yıl boş bırakılan tarladan alınan ürünle ekonomiye katkı sağlayan ve kazancı buğdaydan daha yüksek bir bitkidir. Aspirin en önemli avantajlarından biri ise buğday-arpa tarımında, toprak hazırlığından ürünün depoya alınmasına kadar geçen sürede kullanılan bütün alet-ekipmanların bu bitkinin tarımında da kullanılabilmesidir. Kıraç alanlarda kendiliğinden yetişen aspir pancar ekiminin yapıldığı yörelerde dönüşümlü olarak ekildiğinde ürün çeşitliliği yaşanacak Biyo enerji olarak kullanılacak, samana göre sapları daha kaliteli yem olarak kullanılacak." - Yozgat
Son Dakika › Yerel › Yozgat'ta Aspir Ekimi Teşvik Edilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?