AB BM Raporunu Görmeden Kimyasal Silahları Rejiminin Kullandığına İlişkin Kesin İfadeler... - Son Dakika
Dünya

AB BM Raporunu Görmeden Kimyasal Silahları Rejiminin Kullandığına İlişkin Kesin İfadeler...

AB BM Raporunu Görmeden Kimyasal Silahları Rejiminin Kullandığına İlişkin Kesin İfadeler...

AB Komisyonu Sözcüsü Michael Mann, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin nihai bir değerlendirme öncesinde BM denetçilerinin raporunun beklendiğini söyledi.

03.09.2013 14:35

AB Komisyonu Sözcüsü Michael Mann, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin nihai bir değerlendirme öncesinde BM denetçilerinin raporunun beklendiğini söyledi.

Komisyon sözcüsü bugün düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Mann, Fransa ve ABD'nin Suriye'de kullanılan kimyasal silahlar konusundaki verileri Komisyon'un da görüp görmediği sorusuna, "bunların paylaşıldığını ve nihai bir değerlendirme yapmak için BM denetçilerinin de raporunun beklendiği" cevabını verdi.

Mann, "Bu haftasonu dışişleri bakanları gayrı resmi toplantılarında tam bu konuları görüşecekler. Bizim arzumuz elbette Suriye'deki meselelerin diplomatik yollarla çözülebilmesi ve ikinci Cenevre konferansının en kısa zamanda gerçekleşmesidir. Savunma bakanları toplantısına NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de katılacak" dedi.

AB dış politika şefi Cathrine Ashton'ın, mevcut deliler karşısında hala kimyasal silah kullanıldığına dair şüphesi olup olmadığı sorulan Mann, bu konuda verilerin gelmeye devam ettiğini ve yeni veriler ışında durumun sürekli güncellenerek değerlendirildiğini belirtmekle yetindi.

ABD, NATO, Fransa ve İngiltere cephesinde bu konuda hiçbir şüphe kalmadığının ve bu anlamda Ashton'ın kesin konuşmamasının şüpheden ileri gelip gelmediğinin sorulmasına üzerine Mann, "Veriler bizimle paylaşıldı ancak size kesin bir değerlendirme veremem sadece bize gelen her verinin not edildiğini ve elbette kimyasal saldırıları en güçlü şekilde kınadığımızı belirtebilirim. Dolayısıyla veriler biraraya getirilip kesin bilgilere ulaştığımızda nihai açıklamalar yapalım istiyoruz ki, bunun için de özellikle BM denetçilerinin raporu gerekiyor" şeklinde konuştu.

AB dışişleri bakanlarının bu hafta sonu Litvanya'nın Vilnius şehrinde gerçekleştirecekleri gayri resmi toplantı için Ashton'ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i de davet ettiği belirtilirken, Kerry'nin toplantıya katılıp katılmayacağı henüz bilinmiyor.

Bu arada, Perşembe ve Cuma günü gerçekleşecek AB savunma bakanları zirvesinde de Suriye'nin ele alınması bekleniyor. - BRÜKSEL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya AB BM Raporunu Görmeden Kimyasal Silahları Rejiminin Kullandığına İlişkin Kesin İfadeler... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement