Boğaz'ın Üzerinden Temiz Temiz Uçalım' - Son Dakika
Dünya

Boğaz'ın Üzerinden Temiz Temiz Uçalım'

Boğaz\'ın Üzerinden Temiz Temiz Uçalım\'

GÜNEŞ enerjisi kullanarak, tek damla fosil yakıt harcamadan dünya turunu tamamlayan Solar Impulse2 uçağının pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg, bundan sonra da uçarak temiz enerjiye dikkat çekecek.

07.08.2016 09:46

GÜNEŞ enerjisi kullanarak, tek damla fosil yakıt harcamadan dünya turunu tamamlayan Solar Impulse2 uçağının pilotları Bertrand Piccard ve Andre Borschberg, bundan sonra da uçarak temiz enerjiye dikkat çekecek.

Solar Impulse2 ile üzerinde uçmak istedikleri bu rotalardan biri olarak da Boğaz'ı gösteren iki pilot, İstanbul'un iki kıta üzerinde kurulu dünyadaki tek şehir olduğuna dikkat çekerek, asırlardır kıtaları ve insanları birleştiren bu kentin, insanlığı ve ülkeleri temiz enerji ve temiz gelecek mesajı etrafında birleştirme noktasında da önemli rol oynayabileceği fikrindeler. Türkiye'den projeye destek veren Sabancı Holding şirketlerinden Brisa'ya teşekkür ederek, bu nedenle İstanbul'da Boğaz üzerinde uçmak istediklerini söyleyen Solar Impulse2 pilotları, "Tarihi dünya turumuz boyunca Türkiye'den ve Türk gençlerinden gördüğümüz ilgi bizleri çok heyecanlandırdı. Bu proje onların geleceğe bakışlarını değiştirecek. Bu gençler elektrik motorlu yolcu uçakları, otomobiller tasarlayacak" diye konuştular.

KUTLAMA BODRUM'DA

Öte yandan Solar Impulse2'nin iki mucidinden biri olan Andre Borschberg ile projede en büyük destekçisi olan Türk eşi Yasemin Borschberg, tarihe geçen dünya turunun ardından yorgunluk atmak, tatillerini geçirmek ve bu tarihi anı torunlarıyla kutlamak için önümüzdeki günlerde Bodrum'daki evlerine gelecek.

Solar Impulse ekibine solo uçuş motivasyonu, stres yönetimi ve takım ruhu eğitimleri vererek projeye katkıda bulunan Yasemin Borschberg, bir Türk olarak tarihin seyrini değiştirebilecek nitelikteki böylesine anlamlı bir projede yer almaktan gurur duyduğunu kaydetti. "Biri 2 yaşında, diğeri 6 aylık iki torunumuz var. İkisi de şu an Bodrum'da yazlık evimizde tatilde. Torunlarımızı görmek ve başarımızı ailece kutlamak için sabırsızlanıyoruz," diye konuşan Borschberg çifti, projenin gelecek adımlarının tohumlarının da her zaman çok huzur buldukları Bodrum'da atılacağına inandıklarını söyledi.

19 REKOR KIRDI

Dünya devleri ile Türkiye'den Brisa'nın sponsor olduğu Solar Impulse programı, yenilenebilir enerji ve temiz teknolojilerin gücünü güneş enerjisiyle kanıtladığı dünya turunu bir buçuk yılda şöyle tamamladı:

Fosil yakıt kullanmadan, gece ve gündüz hiç durmadan uçabilen Solar Impulse 2, dünya turuna başladığı Abu Dabi'ye 26 Temmuz'da ulaştı.

Toplamda 21 gün süren uçuşlar 17 seferde gerçekleştirildi, 40 bin km'den fazla yol kat edildi, 19 farklı rekora imza atıldı. Sıfır emisyonla hava kirliliğine karşı dev bir başarı sağlandı.

72 metre kanat açıklığına sahip uçak, enerjisini üzerinde taşıdığı 17 bin güneş panelinden topladı.

Bu gücü bataryaları yardımıyla dört elektrik motoruna aktaran uçak en fazla 5 buçuk gün havada kalarak Pasifik Okyanusu'nu aştı. Saatte ortalama 45 kilometre hıza ulaştı.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Dünya Boğaz'ın Üzerinden Temiz Temiz Uçalım' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement