İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili... - Son Dakika
Dünya

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili...

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili...

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, "Barışçıl amaçlı nükleer enerji İran halkının kutsal hakkıdır" dedi.

20.06.2012 01:03

İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, "Barışçıl amaçlı nükleer enerji İran halkının kutsal hakkıdır" dedi.

Rusya'nın başkenti Moskova'da İran ile P5+1 ülkeleri arasında dün başlayan ve bugün de devam eden nükleer müzakerelerden sonuç çıkmadı. İran'ın nükleer programının ele alındığı P5+1 ülkeleriyle İran arasında gün boyunca devam eden görüşmelerde somut bir sonuca varılamazken görüşmenin ardından Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ayrı ayrı basın toplantısı düzenledi.

İran'la ilk kez gerçek anlamda bir diyalog görüşmesi yapabildiklerini ifade eden Ashton, "İlk kez konuşulanların teknik yönden incelenmesine karar verdik. 3 Temmuz'da İstanbul'da yeniden buluşacağız. Bu tarihte uzmanlar gerekli teknik araştırmaları yapacak ve önerilerimizi daha ayrıntılı şekilde İran'a anlatacağız" dedi.

Uluslararası toplumun nükleer program konusunda İran'dan beklentilerinin halen geçerli olduğunu vurgulayan Ashton, "İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını yüzde 20 ile sınırlandırması ve nükleer santrali kapatması gerekiyor" dedi.

Bugün toplam beş ayrı görüşme yaptıklarını belirten Ashton, "Maalesef bazı konularda uzlaşmaya varamadık. Ama sorunun çözümü için doğru yolu bulduğumuza inanıyorum" dedi.

Moskova görüşmeleri sonucunda uluslararası aracıların İran tarafından öne sürülen önerileri araştırmak için süre istediklerini belirten Said Celili ise, "Görüşmelerin ikinci ayağı sayılan Moskova'da İran'ın Bağdat'ta öne sürdüğü öneriler gerekli desteği gördü. Uluslararası aracılar, İran'ın bu konumunu takdirle karşıladı ve bu önerilerin İran'ın yaklaşımını tam olarak yansıttığı konusunda görüş belirttiler. Fakat bu önerilerin teknik olarak daha detaylı araştırılması için bir süreye ihtiyaç hissettiklerini ifade ettiler" dedi.

İran'ın barışçıl amaçlarla nükleer programını geliştirme hakkının mutlaka tanınması gerektiğini de kaydeden Celili, "Barışçıl amaçlı nükleer enerji İran halkının kutsal hakkıdır" dedi. - MOSKOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement